ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Veterinär kastade hamster i väggen – frias

Tomas Lundin · 9 Mar 2016
Uppdaterad 9 Mar 2016

Foto: Alamy


Hamstern bet veterinären – som kastade den i väggen. Nu frias han av ansvarsnämnden.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra hösten kom en djurägare till veterinären i södra Sverige med två hamstrar. Den ena skulle undersökas för en böld och den andra skulle avlivas. Men det slutade med att ägaren gick därifrån utan djur. 

Enligt anmälan till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård råkade båda hamstrarna ut för olyckor i samband med besöket. Den som skulle avlivas ska ha tappats och den andra ha kastats iväg efter ett den bitit veterinären. 

”När han skulle fånga hamstern i dess bur bet den honom djupt i pekfingret. Av kraftig smärta och chock gjorde han automatiskt en avvärjande rörelse med handen. Hamstern flög iväg cirka en och en halv meter i horisontell riktning mot en bokhylla och sedan en meter i vertikal riktning ner på golvet.”, skriver Länsstyrelsen utifrån veterinärens egen berättelse.

► LÄS MER: Lärare bet ihjäl hamster framför eleverna

Den kastade hamstern skadades så svårt att den fick avlivas av en annan veterinär dagen därpå. 

Ansvarsnämnden påpekar att veterinären inte fört ordentlig journal över hamsterpatienterna, bland annat framgår inte vilken vård som utförts på den kastade hamstern. Veterinären förklarar den bristande journalföringen med att han själv blev skadad i samband med ingreppet.

”Hans egna skador bestod i att blodet sprutande från fingret med tillhörande kraftiga smärtor. Han var svimfärdig, chockad och förberedde sig för att bli transporterad till akuten. Att fullfölja journalskrivningen var helt otänkbart då det helt enkelt inte gick med en blodig obrukbar högerhand.”, skriver Länsstyrelsen. Nämnden skriver att det är mycket olyckligt när djur tappas, men att veterinären inte ”förfarit försumligt på sådant sätt att han ska tilldelas en disciplinär påföljd”. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro