ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Veterinär: Ta hjälp om du inte orkar med dina katter

Åsa Larsson · 4 Aug 2016
Uppdaterad 6 Aug 2016
Katter som blir förvildade har ett ganska kort livsspann. Det kan handla om trafik och andra faror, men även svält.

Katter som blir förvildade har ett ganska kort livsspann. Det kan handla om trafik och andra faror, men även svält. Foto: AP Photo/Dave Martin


Förr varnade man folk för att skaffa sig sommarkatter, men det finns många sätt som katthållning kan gå överstyr.

klar

Artikellänk är kopierad

Helén Löfblad
Helén LöfbladFoto: Pressbild

Ta hjälp innan det går för långt och saker blir förstörda: huset, lägenheten, människans och kattens liv. Den uppmaningen har Helén Löfblad, länsveterinär i Västernorrland, till de som får för många katter.

Det finns människor som av olika anledningar "tappat greppet om sin katthållning", säger Helén Löfblad. Det kan röra sig om människor i missbruk som till exempel överger katten när de flyttar eller personer som har blivit äldre och dementa.

– Vi hanterade en änkeman för några år sedan. De katterna var så skygga att de fick avlivas. Jag tror att det var uppåt 60 katter. De var fyra när frun levde. Han var åldersstigen och hade inte grepp om situationen.►LÄS MER: Därför älskar katter att ligga i lådor Helén Löfblad uppmanar kattägare att kastrera sina katter om de inte vill ha fler kattungar. – Vi på länsstyrelsen tycker inte att avlivning är en hållbar metod att begränsa sin katthållning, alltså att låta kattmammor få ungar okontrollerat och sen avliva dem när de blir för många. Alla som har fler än nio katter behöver dessutom tillstånd. – Katter mår inte så bra av att vara så många heller, de är inte flockdjur. Till den som har problem med för många djur har Löfblad en uppmaning: ta hjälp! – Vänner, bekanta eller djurhem kan hjälpa dig. Och om du ser att någon inte riktigt orkar med sina djur så fråga om den behöver hjälp.►INSÄNDARE: Till dig som ska skaffa katt – tänk på det här Även när du bara har en katt och känner att det blir för mycket så uppmanar Löfblad dig att söka hjälp hos vänner och organisationer.Är begrepp som sommarkatter en myt? – Att folk skulle skaffa sig små kattungar på sommaren så att vi får en topp med övergivna katter på hösten tycker jag inte att vi kan se i det här länet. Antalet omhändertagna katter är detsamma över året. Enligt Helén Löfblad verkar folk ha tagit till sig budskapet att man inte ska skaffa sommarkatt. – Medvetenheten om att katter är djur som man måste ta hand om har blivit större.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro