ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Veterinärens uppmaning: Vaccinera din katt

Fredrik Tideman · 15 Mar 2016
Uppdaterad 15 Mar 2016
Lotta Gunnarsson, statsveterinär, uppmanar alla kattägare att vaccinera sina katter.

Lotta Gunnarsson, statsveterinär, uppmanar alla kattägare att vaccinera sina katter. Foto: TT och Statens veterinärmedicinska anstalt.


Norska medier rapporterar om två fall av dödlig kattpest som upptäckts i landet. Lotta Gunnarsson, statsveterinär, säger att viruset inte är ovanligt och uppmanar alla kattägare att vaccinera sina katter.

klar

Artikellänk är kopierad

I går skrev den norska tidningen Avisa Nordlandom att ett lokalt djursjukhus upptäckt två fall av kattpest, en potentiellt dödlig sjukdom för katter, de senaste veckorna. Även Aftonbladet har skrivit om fallen.

När Metro pratar med Lotta Gunnarsson, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, säger hon att det inte är ovanligt med kattpest. 

– Man ska inte börja blåsa upp ett stort hot från Norge, kattpestviruset är ett av de mest härdiga virusen som finns och det lever vi med vare sig vi är i Sverige, Norge eller något annat land.

►LÄS MER: Därför är det olagligt att lämna katten ensam

Hur många katter som smittas av kattpest i Sverige varje år går inte att säga eftersom det inte är någon anmälningsplikt på sjukdomen. Men enligt Lotta Gunnarsson så stöter landets veterinärer på den, särskilt med unga ovaccinerade katter.

– Många av de här katterna kommer in med blodig diarré och är ganska medtagna. Så det kan vara katter som dör eller som man avlivar och sen bryr man sig inte om att ställa någon diagnos, så det finns säkert ett litet mörkertal också, säger Lotta Gunnarsson.

►LÄS MER: Katten var på rymmen i över ett år – levde lyxliv i djuraffär

Hon uppmanar alla kattägare att vaccinera sina katter, oavsett om det är inne- eller utekatter.

– I och med att det här viruset är så otroligt härdigt så är det sådant som du kan släpa med dig hem som kattägare, och du kan släpa med dig på kläder och skor. Så att vara innekatt är inget skydd mot kattpest.

Men som kattägare behöver man inte vara extra orolig med tanke på att de här fallen i Norge har upptäckts?

– Om man har en ovaccinerad katt så ska man alltid vara orolig för kattpest, oavsett om sjukdomen har hittats i Norge eller inte. Man ska inte ha en ovaccinerad katt, säger Lotta Gunnarsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro