ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Veterinärer larmar: Mopsar kan inte andas

Alva Forsberg Fierro · 29 Jul 2015
Uppdaterad 29 Jul 2015
Trubbnosiga hundars platta ansikten gör att de får svårt att andras.

Trubbnosiga hundars platta ansikten gör att de får svårt att andras. Foto: TT/


519 svenska veterinärer runtom i Sverige går ut i ett upprop – för att förändra aveln av trubbnosiga hundar. – Hundarna får andningsproblem, säger Maria Karlsson till SVT Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Karlsson, veterinär och klinikchef på Djursjukhuset i Sundsvall är en av initiativtagarna till protesten. I ett öppet brev som har publicerats på flera Facebook-sidor, tillägnat Jordbruksverket och Svenska Kennelklubben (SKK), vill hon uppmärksamma problemet med aveln av trubbnoshundar, rapporterar SVT.

– Hundarna har ofta problem med magen eller de kräks. Just magproblemen är typiska för en hund med andningssvårigheter, säger Maria Karlsson till SVT Nyheter.

Trubbnosraser som bostonterrier, mops, engelsk och fransk bulldog har blivit populära på senare år. De har avlats till att ha platta ansikten vilket gör att många hundar får svårt att andas normalt.

LÄS MER: Hund lämnades i bilen när ägarna var på Ikea – dog i värmen​

Ofta märker ägarna inte att hunden har svårt att andas och tror att deras flämtande är normalt. Men i själva verket ska en andning vara tyst, förklarar hon. Hundratals veterinärer har ställt sig bakom protesten – som skapat en stor debatt på sociala medier.

– Det orsakar ett stort lidande, det är svårt att få hjälp och det är svårt att diskutera om problemet med hundägarna, säger Maria Karlsson.

Veterinärerna vill därför kartlägga  hundar av truppnostyp som har andningssvårigheter. De vill också förbjuda avel med hundar som har genomgått korrigerande kirurgi i andningsvägarna.

– Vi är inte ute efter att utrota trubbnoshundar. Alla trubbnosiga hundar är inte sjuka. Vi vill få till stånd ett vettigt samarbete för djurens bästa, säger Maria Karlsson.

LÄS MER: Hundarna dör inom några dagar – av mystisk sjukdom​

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro