ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vett och etikett: Då förväntas du ha med dig gå bort-present”

Malin Hansson · 22 Nov 2016
Uppdaterad 23 Mar 2018
Är det god kutym att ge gåva till sin svärförälder varje gång man ses? Nejdå, säger vett och etikettexperten. 

Är det god kutym att ge gåva till sin svärförälder varje gång man ses? Nejdå, säger vett och etikettexperten.  Foto: M.Sobreira/Alamy/IBL


Du ska hem till en vän. Har du en present med dig? Borde du kanske det? Vett och etikettexperten Mats Danielsson reder ut när det är läge att ha med en present och inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns föreställningar om hur vi ska bete oss mot varandra för att vara artiga och visa uppskattning. Det kallas vett och etikett och många följer dessa oskrivna regler. Men i bland är det svårt att veta vad som gäller. När tar man exempelvis med sig en present till den man ska hem till? Skulle man göra det varje gång man ska hem till en kompis skulle det bli jobbigt. Vi listar därför några olika scenarion och låter vett- och etikettexperten Mats Danielsson förklara vad som gäller:

Bör man ta med present eller inte eller inte vid… 

…middag hos nära vänner som du träffar ofta?

– Ja, om du blir bjuden till en fest eller middag som det ligger lite tanke bakom och de bjuder till lite extra tar man med sig någonting. Även om man träffas en gång i veckan. Det är ett tack för det de arrangerar. Inte en symbol för vänskap, utan uppskattning för arrangemanget och det kan man göra till och med till sin bästa vän om de bjuder in, säger Mats Danielsson.

►LÄS MER: Etikettexperten: Så ska du bete dig ombord på flyget

…en vän eller bekant har fått barn och du ska hälsa på?

– Det brukar tillhöra god ton att man tar med sig någonting till barnet, eller de nyblivna föräldrarna för den delen. Men det behöver inte vara dyrt eller stort, precis som med alla gåvor är det tanken som räknas, säger Mats Danielsson.

…du går förbi en bekants hem och tänkte att det vore trevligt att säga hej?

– Nej, det kanske till och med är svårt. Och du behöver ju inte alltid springa och köpa någonting. Men om det är ett planerat spontanbesök, att man tänker att i morgon ska jag hälsa på den här vännen lite spontant, ja då kan man ta med någon blomma eller hembakat eller sylt, det är inte så noga. Det kan också bli ett skäl att titta in, säger Mats Danielsson.

…du och många andra är inbjudna på inflyttningsfest?

– Ja det har nog de flesta. Det är inte sällan man tar med en flaska vin eller något som passar där hemma. Kutym är att man tar med sig någonting, även fast det är många där, säger Mats Danielsson.

►LÄS MER: Vett och etikett: Så beter du dig i matbutiken

…du är inbjuden till svärföräldrarna, som du träffar en gång varannan månad?

– Den är klurig. Min fru hade förmodligen tagit med sig någon choklad eller nåt till kaffet. Men det är inte någon nödvändighet. Där känner man ju sina föräldrar så väl att man vet vad de blir glada för. Men man ska inte se det som ett tvång att ta med någonting. Jag själv blir jätteglad bara mina barn kommer och förväntar mig absolut inte att få någonting. Så är det nog med oss alla föräldrar, säger Mats Danielsson.

– Men om du tycker det känns roligt och bra att ta med någonting så gör det, annars behöver du inte.

Tillfällen då man inte ska ta med gåvor:

– Blir du bjuden på fest i lokal, restaurang eller någonstans när festen är utanför hemmet ska man inte ha med sig blommor. Det är otroligt opraktiskt, vad ska man göra av dem? Presenter kan man ha om det är en speciell uppvaktning. Men för att komma förbi problemet med blommor är mitt tips att skicka blommor hem till värden innan festen, säger Mats Danielsson.

►LÄS MER: Här är de bästa sätten att hantera hatiska Facebookinlägg

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro