ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vett och etikett – så ska du reagera om du får en julklapp du inte vill ha

Evelina Pålsson · 22 Dec 2015
Uppdaterad 24 Dec 2016
"På julafton gäller det att hålla god min" säger vett- och etikettexperten Mats Danielsson.

"På julafton gäller det att hålla god min" säger vett- och etikettexperten Mats Danielsson. Foto: Privat/Alamy


Du har precis rivit av julklappspapperet och besvikelsen är total. Men släpp inte ut ditt missnöje utan följ vett- och etikettexperten Mats Danielssons råd för att undvika dålig stämning och sårade känslor.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur ska jag agera när jag får en julklapp jag inte vill ha?

– Du ska tacka och se glad ut. Får du en bok du inte vill läsa så kan du säga att den här boken har jag redan läst och fråga om du får byta. Får du en vacker gryta av din faster som du inte har någon användning av säger du ”den här kommer att göra nytta” sen behöver inte hon veta att det är ditt skåp som den kommer att göra nytta.

Och om jag får kläder?

– Om du får ett klädesplagg och tänker ”den här är verkligen skitful” så ska du le och se glad ut. Några dagar efter jul kan du komma och säga att den inte passar och fråga om den går att byta men på julafton gäller det att hålla god min.

Enligt experten är det som bekant inte innehållet som räknas.

– Det är inte presenten i sig som du ska bli glad över utan tanken bakom presenten.

Vad ska jag göra om jag ser att min julklapp inte uppskattas?

– Då kan du vara lite proaktiv och säga att det går att byta. Jag hade en släkting som brukade säga ”om det inte passar så kan du byta” redan innan jag hunnit öppna paketet men sådan framåtanda behöver man inte ha.

Finns det något man inte bör ge i julklapp?

– Förr sa man du ska inte ge en bok i vett- och etikett för det säger att personen inte kan bete sig och du ska inte ge en klocka för det säger att personen inte kan passa tiden. Men det är gamla bud som inte passar 2015.

Men årets julklapp, robotdammsugaren får tummen ner av experten.

– Hushållsredskap köper man gemensamt i hushållet. Det kan man ge till sin son eller dotter men inte till sin fru eller make. En julkapp ska vara genomtänkt och personlig och det tycker inte jag att en dammsugare är.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro