ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vett och etikett: Sommarplaggen du ska undvika på jobbet

Malin Hansson · 10 Maj 2016
Uppdaterad 11 Maj 2016
Flip flips och shorts är inga hits om du jobbar på kontor, enligt experterna Elin Frendberg och Mats Danielsson.

Flip flips och shorts är inga hits om du jobbar på kontor, enligt experterna Elin Frendberg och Mats Danielsson. Foto: Alamy


När den efterlängtade sommarvärmen kommer kan det vara svårt att veta hur man ska klä sig på jobbet. Är det okej med shorts? Flipflops? Och vilka material passar bäst för att inte smälta bort i kontorsstolen? Experterna tipsar.

klar

Artikellänk är kopierad

Swedish Fashion Council (Elin Frendberg, vd för tidigare moderådet), tycker att man ska välja kläder utifrån vad man trivs med framförallt och vad man känner sig bekväm med utifrån var man befinner sig.

– En outfit kan vara rätt i ett sammanhang och helt fel i ett annat – lita på din intuition, säger hon.

Författaren och föreläsaren i vett och etikett, Mats Danielsson, är inne på samma spår och tycker att man ska låta det sunda förnuftet råda. Det viktigaste är att alltid komma ihåg att representera företaget framför sig själv, menar han.

– Tänk på att du aldrig ska behöva be om ursäkt för vad du har på dig. Jag har varit med om företag där vissa inte tar med kunder till kontoret för att vissa där klär sig så dåligt, säger han.

Kjol på kvinnor passar så länge den inte är anmärkningsvärt kort. Shorts tycker han däremot oftast inte hör hemma på en arbetsplats där man är inomhus. Precis som tidigare somrar går debatten om shortsens vara eller inte vara i stadsmiljö varm.

LÄS MER
Ribbing sätter ner foten: Ha aldrig shorts i stan

Men varför är det okej för kvinnor att ha kjol men inte för män att ha shorts?

Mats Danielsson.– Det är en ständig debatt. Jag personligen förstår inte varför shorts skulle uppröra om någon har det på stan. Det har nog med tradition att göra där mycket hänger kvar. Men det förändras samtidigt hela tiden. Det går ju att se snygg och välklädd ut i det om man har rätt kläder till. Men på arbetet tycker jag fortfarande att det viktiga är att representera företaget, inte sig själv, säger 

Han föreslår att man gör följande inför dagens klädval: Fråga dig, kan andra bli störda? Ta reda på policyn. Hitta en lösning.

Material som passar bra till sommaren tipsar Elin Frendberg kan vara naturmaterial som andas och tyger utan plastcoatings eller läder.

– Sommarklänning är en av sommarens stora höjdpunkter om du frågar mig. Längden avgörs av vilken kontext du befinner dig i – om du jobbar på bank eller på reklambyrå, säger hon.

När det kommer till skovalet tycker hon att sandaler och sneakers funkar fint.

– I dag finns större tolerans både för mer bekväma och funktionella sandaler och för platta skor generellt som sneakers i mer formella sammanhang. Flipflop gör sig bättre på stranden. 

Men att bära kläderna med stolthet är alltid en bra dresscode, säger hon.

– Och leta efter hållbart producerade plagg, det är dags att vi konsumenter stöttar de initiativ som finns.

► Därför ska du bära likadana kläder varje dagLÄS MER: 

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro