ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vett och etikett: Så överlever du jobbets sommarfest med stil

Malin Hansson · 16 Maj 2016
Uppdaterad 20 Maj 2016
Vett och etikettexperten Sofia Larsson tipsar hur du ska bete dig på jobbsommarfesten.

Vett och etikettexperten Sofia Larsson tipsar hur du ska bete dig på jobbsommarfesten. Foto: IBL/Alamy; Privat


Sommarfesterna är obligatoriska inslag på de flesta jobb men bringar ibland mer ångest och pinsamheter än skoj. Metro bad vett- och etikettexperten Sofia Larsson ge sina bästa tips på hur du ska bete dig på sommarfesten

klar

Artikellänk är kopierad

Till att börja med, ska man ens gå på jobbfester eller är det säkrare att bara hålla sig hemma –eller festa med personer man inte behöver ha föredrag framför måndagen efter?

– Klart man ska gå! Det är alltid bra att knya band med arbetskompisar, säger Sofia Larsson, vett- och etikettexpert och författare till Moderna etikettboken.

Sommarens jobbfestligheter består ofta av både alkoholhaltig dryck och gemensamma lekar. Den första kanske mer populär än den andra. Men även om du är en sådan som inte gillar att leka tycker Sofia Larsson att du ska ta dig i kragen och vara med.

– Man ska inte sitta bredvid bara för att mmågot inte är i ens egen privata smak, det blir bara tråkigt om inte alla är med. Men såklart ska man inte vara med om leken går emot ens värderingar, säger hon.

►LÄS MER:  Vett- och etikettexperten: Så ska du bete dig i parken

Till skillnad från lekar kan alkoholintag vara något som kan leda till krokade blickar i golvet nästa jobbdag. Därför tycker Sofia Larsson att man ska vara sparsam med alkoholen bland kollegor.

– Ta det lugnt både för din egen skull, så du inte gör bort dig, och för andra människor som har problem med spriten, säger hon.

Men ibland blir det för mycket ändå. Gör du själv bort dig så ta det inte så hårt, tröstar hon. 

– Då tycker jag man ska vara lite avväpnande dagen efter, hälsa på kollegorna och säga 'oj förlåt men jag blev för full igår' och sen är det över, istället för att trycka bakom datorn och vara rädd.

Att våga vara privata och öppna sig för varandra på festen tycker hon däremot inte att man ska vara rädd för.

– Det är lite det festerna är till för, att se andra sidor hos varandra och prata privatliv. På många företag har man kanske en outtalad regel att man inte pratar om allt som hände kvällen innan utan man är lite schyssta mot varandra, säger Sofia Larsson.

Till sist har Sofia ett extratips till sommarfestfixarna:

– Tänk på att det svenska vädret är en högst ombytligt. Så ha ett alternativ om det blir kallt. Jag ogillar när man måste sitta ute och det inte finns infravärme eller jackor utan man sitter och fryser. Det blir en tråkig sommarfest! 

►LÄS MER:  Vett och etikett: Sommarplaggen du ska undvika på jobbet

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro