ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vett- och etikettexperten: Så ska du bete dig i parken

Anton Säll · 6 Maj 2016
Uppdaterad 22 Maj 2017
Några brott mot parketiketten, enligt experten Magdalena Ribbing.

Några brott mot parketiketten, enligt experten Magdalena Ribbing. Foto: TT


Sluta spela hög musik och tryck inte din vältränade bringa i ansiktet på folk. Det tycker folkvettsexperten Magdalena Ribbing.

klar

Artikellänk är kopierad

Vill du visa upp dig – gör det. Men tryck inte din svettiga bringa mot människor som inte vill ha din hud mot sin. Det menar Magdalena Ribbing, Dagens Nyheters vett- och etikett-expert.

– Om man har lust att visa upp sig är det inget problem för mig, bara jag slipper skavas med folk, säger hon.

Magdalena Ribbing vet hur man ska bete sig i en park. Vad man får göra – och vad man absolut inte får göra.

När värmen är här blir städernas parker fulla av solsugna människor. Halvnakna muskelberg trängs med grillande goda vänner och soldyrkande snubbar.

Men i en park kan man inte bete sig hur som helst. Det menar Magdalena Ribbing, Folkvettsexpert med flera böcker i ämnet och som nyss släppt boken ”Ribbings etikett” på ämnet.

Hon tycker att respekten mot medmänniskorna är för låg i parkerna när sommaren börjar smyga sig på.

►LÄS MER: Här är reglerna som gäller för grillning

Vad tycker du om att personer tar med sig högtalare och spelar musik i parkerna? 

— Det är fel. Det är helt fel att besvära andra. Alla har rätt till ljudutrymmet. Då kan man inte ockupera det, säger Magdalena Ribbing.

►LÄS MER: Meterologen avslöjar: så länge stannar värmen

Så hur ska man bete sig i parken?

— Parketikett är att förstå att man befinner sig bland andra människor. Alla har samma rätt till skrik, tjut, och annat och måste ta hänsyn till vad som är rimligt. Bara ben och halvnaken överkropp är mer förväntat här. Om man har lust att visa upp sig är det inget problem, bara jag slipper skavas med folk, säger hon och fortsätter:

– Men jag kan infärda en kraftfull varning mot att klä av sig och sätta sig i en park. Det blir solskador. Jag bor bredvid Tessinparken. Jag vet hur det ser ut. Det är helt förskräckligt. Personerna som lägger sig där kommer att få det jobbigt om 20 år. De kommer att få gå till doktorn och operera bort sina hudfläckar, säger Magdalena Ribbing.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro