ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi är inte ens i närheten av gränsen för hur många vi kan ta emot

Metro · 13 Nov 2015
Uppdaterad 13 Nov 2015

Foto: Montage/TT


Det är inte antalet asylsökande som kommer till Sverige som är det ohållbara, utan Europas oförmåga att ta emot flyktingar. Det skriver Jens Orback, generalsekreterare för Olof Palmes internationella center och tidigare socialdemokratisk integrationsminister.

klar

Artikellänk är kopierad

I år söker sig enligt Migrationsverket 160 000 personer till Sverige och runt en miljon personer till Europa. Om vi var en ö med hundra invånare skulle det motsvaras av att det kommer hit högst en eller två personer per år.

► LÄS MER: Sverige inför gränskontroller

Ändå ser vi dagligen krigsrubriker här och runt om i Europa. Ibland får man nästan intrycket av att det skulle vara här som krisen utspelar sig. Det är väl ändå Syriens folk som drabbats av katastrof – inte vi? Visst är våra system ansträngda. Det har de varit förut också. Under 1990-talet talades det om ”systemkollaps” när människor flydde hit från krigen på Balkan. Det hette att vi tog emot alldeles för många flyktingar och det fanns även de som varnade för att muslimerna skulle ta över.

Integration är inte lätt. Men vi kan klara det, precis som vi klarat det förut. Bland de unga som kom till Sverige, eller de som föddes i familjer från Balkan strax efter ankomsten, går det inte att hitta några skillnader när det gäller skolgång och sysselsättning jämfört med barn till inrikes födda föräldrar. Även 2000-talets utmaningar kommer att få en lösning.

Och kanske kan vi ändå lära av historien. När svenskarna som på 1800-talet emigrerade till USA kom fram till Ellis Island i New York fick de mat och hälsovård (om än i begränsad utsträckning). Ellis Island blev en av flera ”entry-points” från vilka man senare åkte vidare till olika delstater. I ett sådant system, efterfrågat av Stefan Löfven, är jag övertygad om att också EU kommer att landa. Men först måste vi ta oss igenom en politisk dragkamp om vem som bär ansvaret för dagens situation. Som tur är kan i alla fall EU:s ledare sitta ner kring ett gemensamt bord istället för att mötas på slagfältet.

Häromdagen fick jag frågan av SVT:s Rapport om var gränsen går för Sverige när det gäller antalet flyktingar. Det kan jag inte svara på – annat än att jag anser att vi är långt ifrån att passera denna gräns. Turkiet har tagit emot sju gånger fler flyktingar än alla EU-länder tillsammans. Är deras gräns passerad?

► LÄS MER: "Gränskontrollen gör det svårare för pendlare – och lättare för kriminella"

När människor söker skydd på sakliga grunder ska de tas emot. Om det inte fungerar så får vi utveckla systemet. Hade Sverige agerat med större öppenhet för dem som sökte skydd under andra världskriget hade mångas fler liv kunnat räddas. Låt oss inte glömma det.

Sverige och Europa är i högsta grad en del av den globaliserade världen. För detta måste vi rusta oss. Vi måste bygga gemensamma och flexibla system för att kunna ta emot människor på flykt. Och det bästa sättet att fundera på hur detta skulle kunna ske är att tänka sig hur du hade velat att andra skulle agera om det var du själv som sökt skydd.

Jens Orback

Generalsekreterare, Olof Palmes internationella center

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro