ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Vi är till för de anhöriga"

Tina Sayed Nestius · 10 Jul 2013
Uppdaterad 10 Jul 2013
Missing people – en kraft att räkna med Rolf Atterling

Missing people – en kraft att räkna med Rolf Atterling Foto: Missing people


Genom en lyckad kombination av sociala medier och vanligt, hederligt fotarbete lyckas Missing people lokalisera saknade personer.

klar

Artikellänk är kopierad

Missing people hittade nioåriga Anna som bortrövats av en 25-årig man i Göteborg, de kallades in för att söka efter den försvunna kvinnan i Trollhättan och hittade Marina Johanssons kvarlevor nästan två år efter hennes försvinnande. 

– Vi är till för de anhöriga, säger Rolf Atterling på Missing people.

Just nu befinner han sig på Täby flygplats i Örebro, redo att ge sig upp i luften med ett segelflyg. 

– Vi ska upp och öva lite grann. Det här är ett bra sätt att få en överblick över ett område, säger han.

Nu är frivilligorganisationen en kraft att räkna med redan i inledningsskedet av ett försvinnande. Men det var inte det som var tanken från början

– När polisen och räddningstjänsten anser att chanserna att hitta en försvunnen person är uttömda ställer de in, utan ansvar att ta reda på vad som hänt. Men de anhöriga vill fortfarande ha ett svar på vad som hänt. Det var där vi kom in, säger Rolf Atterling.

Men nuförtiden kommer Missing people in i ett tidigare skede, redan under pågående utredningar.

– Det är för att nå ut till så mycket folk som möjligt, säger Rolf Atterling.

Den ideella organisationen har en kvarts miljon följare på Facebook och har 20 000 frivilliga i sitt nätverk, som bara är ett sms bort från att ge sig ut och leta efter saknade personer. Organisationen finansieras genom medlemskap och bidrag från privatpersoner och företag. När en person anmäls som saknad till Missing people är de noga med att kolla med både polis och flera anhöriga.

– Vi ska ha godkänt av minst två anhöriga till den saknade, och har även kontakt med polis så att vi har deras godkännande, så vi inte efterlyser personer med skyddad identitet, säger Rolf Atterling.

När de organiserar en skallgångskedja får alla som registrerat sig i det aktuella länet ett sms med information om en samlingsplats och tid. Några kontroller av de frivilliga sker inte.

– Den enda regeln vi har är att man ska vara över 18 år för att delta i en skallgångskedja, för att omfattas av vår försäkring ifall man skulle skada sig. Men vi har inte möjlighet att kontrollera vilka som deltar, säger Rolf Atterling.

Är er framgång ett misslyckande för polisen?

– Nej, det vill jag inte säga. Vi är till för de anhöriga, för att de ska kunna få svar.

klar

Artikellänk är kopierad

Tina Sayed Nestius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro