ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi behöver inte 349 riksdagsledamöter – hälften räcker

Metro · 1 Mar 2016
Uppdaterad 1 Mar 2016

Foto: Montage/TT/Riksdagen


Sverige har i en internationell jämförelse väldigt många riksdagspolitiker per invånare. Detta medför både onödiga kostnader och ett urvattnat ansvar för den enskilda riksdagsledamoten. Det är dags att vårt parlament bantas, och det rejält, skriver Erik Bengtzboe, riksdagsledamot för Moderaterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige är i grund och botten en välfungerande demokrati. Rättssäkerheten är hög, insynen i det offentliga stor och demokratiska val en i dag ohotad princip. Samtidigt upplever många att avståndet till politiken är långt. Med 349 riksdagsledamöter sticker Sveriges riksdag ut, storleksmässigt, i ett internationellt perspektiv. Det är naivt att tro att fler politiker skulle ge oss mer demokrati. Tvärtom, med så många politiker blir politiken anonym, och det blir svårt för svenska folket att utkräva ansvar av beslutsfattarna. Det är dags att Sveriges riksdag bantas, och det rejält.

► LÄS MER: "Vi moderater måste börja kalla oss feminister"

Med 349 riksdagsledamöter på drygt 9 miljoner invånare har vi exempelvis dubbelt så många politiker per invånare som Israel. Vi har mer än 3 gånger fler politiker per invånare än Storbritannien och hela 4 gånger fler politiker per invånare än Nederländerna.

Många politiker medför kostnader. Löner, reser, extrabostäder och sockrade pensionsförmåner blir onödigt stora summor. De viktiga invändningarna är dock inte ekonomiska, utan handlar om ansvar och principer. Med en så stor riksdag som vi har idag är det lätt för en enskild ledamot att vara anonym. Jag skulle bli överraskad om de journalister som dagligen bevakar riksdagens arbete känner igen alla riksdagsledamöter. Och jag skulle bli genuint förvånad om jag hemma träffade den väljare som ens kan nämna de åtta ledamöter som är invalda från Södermanland tillsammans med mig.

Varför är då detta ett allvarligt problem? Jo, för vet man inte vem som representerar en så kan man inte heller utkräva ansvar. Det enskilda ansvaret för en riksdagsledamot urvattnas. Missnöjes- och populistpartier frodas i en miljö där ingen står till svars, varken för genomförda reformer eller för varför nödvändiga reformer inte genomförts. Misstron mot politiken är utbredd.

► LÄS MER: "Jag ska passa mig jävligt noga, tycker vänsterextremisterna"

Ansvarsutkrävande går aldrig att avkräva ovanifrån. Det är inte partiledarna utan istället vi enskilda riksdagsledamöter, valda av våra valkretsar runt om i landet, som måste ha en direkt dialog med våra väljare. För att vitalisera demokratin och göra det möjligt för väljarna att ställa politiker ansvariga för de beslut vi fattar bör riksdagen bantas rejält. Att halvera antalet riksdagsledamöter borde ur en internationell jämförelse vara fullt möjligt. Genom att utforma väl avvägda valkretsar skulle hela landet kunna garanteras god representation. Färre ledamöter skulle representera dagens valkretsar, och vi skulle vara tvungna att bättre företräda våra väljare.

En välfungerande demokrati kommer inte av att vi har många politiker, utan att vi har politiker som tvingas stå till svars för våra beslut inför de människor som valt oss. Med en mindre riksdag skulle det bli möjligt.

Erik Bengtzboe

Riksdagsledamot, Nya Moderaterna

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro