ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Vi behöver skicka samtliga av stans pizzabagare till Napoli"

Carl Reinholdtzon Belfrage · 14 Nov 2014
Uppdaterad 14 Nov 2014

Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Betyg: 2

Handen på hjärtat, vet du verkligen vad en riktig pizza är för något? ”Självklart!”, ropar tusentals personer från valfri soffgrupp i Sverige en bakfull söndag framför tv:n. Ja, vi svenskar borde rimligtvis vara experter på just pizza. Vi äter det oftare och garanterat mer glupskt än någon falukorvsgryta eller köttbullstallrik. Pizza är mer svenskt än IKEA och surströmming. Men hur kommer det sig att kvaliteten är så låg? Och att ALLA stans pizzeriors degmonster smakar likadant (möjligtvis undantaget det franska konceptet Cyrano). Det är för mig ett mysterium.

I somras besökte jag den fina matfestivalen Festa Vico på Amalfikusten. Ett inslag under festivalen var just pizza. På stranden hade pizzabagare forslat in sina riktiga pizzaugnar från Napolis restauranger. Med betoning på just ”riktiga” (googla Stefano Ferrara). Den napolitanska pizzan är naturligtvis världsberömd. Mycket på grund av råvaran och handlaget. Men kanske mest på grund av den speciella ugnen (den ser ut som en svensk ugn som fått steroider och bulimi). Och följaktligen blir temperaturen och förutsättningarna perfekta för den ultimata pizzan. Den står naturligtvis inte att finna i Sverige. Varför jag är så trött på dessa syltor som säger sig servera ”äkta pizza” eller erbjuder en ”genuin italienskt matupplevelse”. Veckans krog Le Pasquale är just ett sådant ställe. Det finns ingenting av Italien i dessa avarter. Det är något försvenskat bakfyllemonster som här föds ur pizzaugnen.

Jag och min gode vän Daniel smiter in och äter ett par pizzor, quattro stagioni och capricciosa, samt en lasagne. Lasagnen är fet och saknar tuggmotstånd. Och jag behöver inte ens berätta för er vad pizzorna smakar. Ni vet exakt vad dessa pizzor smakar som. De smakar som pizzan i Umeå, Borås eller den i Ystad. Och om detta är vad ni är ute efter så ska ni sluta läsa den här recensionen nu och omfamna Le Pasquale. Men ni andra, som likt mig, är ute efter en nordisk pizza-revolution där pizzan behandlas som en rätt med värdighet, där pizzan serveras med kärlek och finess, där pizzan föds ur en moder som är byggd av sten, ved och mosaik av Stefano Ferrara händer, borde alla samlas på Götaplatsen med plakat och facklor. Och flygbiljetter. Jag tror nämligen vi behöver skicka samtliga av stans pizzabagare till Napoli alternativt till Bæst i Köpenhamn. Christian Puglisi på Bæst har nämligen just köpt en sådan där Stefano Ferrara-ugn som kostar lika mycket som en ny Volvo. Som tur är kostar hans pizzor lika mycket som Le Pasquales. Han gör dessutom sin EGEN mozzarella. Det är någonstans där även vi också borde lägga ribban för stadens pizzerior.

Menypriser                 Förrätter 105-180 kronor. Varmrätter 99-280 kronor. Efterrätter 95-120 kronor.

Undvik – om du är ute efter genuint italienskt.

Missa inte – om du är ute efter bakfyllepizza.

Öppet: Mån-fre 11.30-23. Lör 13-23. Sön 13-23.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro