ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi bygger ett OS för hela världen”

Mia Odeh · 28 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Adam Dunkels, forskare inom nätverkssystem på SICS, (Swedish Institute of Computer Science) vill vara med och utveckla verklighetens internet. Nu släpper han en bok i ämnet.

Adam Dunkels, forskare inom nätverkssystem på SICS, (Swedish Institute of Computer Science) vill vara med och utveckla verklighetens internet. Nu släpper han en bok i ämnet. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

50 miljarder sensorförsedda processorer, hopkopplade i ett trådlöst nätverk. Det är Adam Dunkels vision till år 2020. Nu släpper han en manual i ämnet.

Verklighetens internet. Så skulle Adam Dunkels målsättning kunna beskrivas, och utvecklingen är redan i gång.

Under SICS 25-årsjubileum i onsdags redovisade han hur långt vi redan har kommit.– Vi står inför en digital revolution. Idén med smarta städer börjar bli stor, säger Adam Dunkels.

Han syftar på bland annat San Fransisco i USA, där företaget Streetline experimenterar med ett sensornätverk som ska lösa parkeringsproblemen.

En mängd solcellsdrivna sensorer, omsorgsfullt placerade i asfalten, skickar och tar emot information i real-tid om var det finns lediga parkeringsplatser.– När man slipper köra runt och leta plats sparar man både tid, energi och mänskligt lidande.Streetline är bara ett exempel på hur verklighetens internet kan användas. Uppskattningsvis kommer tekniken att användas i ett nätverk som är 1 000 gånger större än internet år 2020, med runt 50 miljarder hopkopplade enheter.

Adam Dunkels ligger bakom UIP, ett pyttelitet, energisnålt program som används för att koppla upp små processorer i nätverk. Källkoden till programmet är öppen, vilket innebär att alla som vill får använda den.

Adam Dunkels menar att öppenheten är en nödvändighet för att tekniken ska få det genomslag han hoppas på.– Vi bygger ett operativsystem för hela världen. Om vi ska lyckas måste vi ta vara på all den kompetens som redan finns runt om i världen, säger han.

I juli släpps boken ”Interconnecting smart objects with IP” av Adam Dunkels och Jean-Philippe Vasseur.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro