ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi får aldrig glömma vad ungdomarna på Utøya kämpade för

metro · 22 Jul 2016
Uppdaterad 22 Jul 2016
Jytte Guteland (S) europaparlamentariker, förbundsordförande för SSU år 2007-2011.

Jytte Guteland (S) europaparlamentariker, förbundsordförande för SSU år 2007-2011. Foto: TT


Vi ska vårda deras minne genom att bekämpa hatet, våldet och intoleransen och fortsätta stå upp för för alla människors lika värde, skriver Jytte Guteland (S).

klar

Artikellänk är kopierad

Idag har det gått fem år sedan masskjutningen av unga politiskt aktiva socialdemokrater på Utøya i Norge. Jag tänker denna vecka framförallt på alla de anhöriga som förlorade sina barn, syskon, släktingar den där dagen. Inget kan vara värre än detta. Terrorangreppet innebar också ett oerhört trauma framför allt för Norge men även för oss i Sverige. Som dåvarande förbundsordförande för SSU delade jag, och medlemmarna, Arbeidernes ungdomsfylkings (AUF) sorg och smärta. Många av våra ungdomsorganisationers medlemmar kände varandra och brukade dela lägerupplevelser och ha olika typer av internationella utbyten. Våra förbund hade sedan historien ett nära samarbete. För den unga socialdemokratin i Sverige var det därför också ett hårt slag. 

►LÄS MER: Ljusa och mörka minnen på Utøya

Terroristens handlingar var ett angrepp på den öppna och fria demokratin. De unga AUF:arna var förkämpar för antirasism, jämlikhet och öppenhet. Det var just det som gärningsmannen ville angripa. Jag tycker därför att det är viktigt att istället hedra minnet av de ungdomar, som förlorade sin framtid där på ön Utøya, genom att fortsätta kämpa för de värderingar som präglade deras politiska arbete; antirasism, alla människors lika värde och solidaritet. Det är så jag minns AUF från våra många utbyten under den tid jag själv var aktiv i ungdomsrörelsen. 

 Jag minns själv exakt var jag stod när det första telefonsamtalet kom om attacken på ön. Sedan följde veckor av sorgsenhet och arbete för att skapa trygghet och vägar framåt. För oss i SSU präglade terrordådet vår kongress, eftersom den gick av stapeln mindre än två veckor efter terrorattacken. Vi ville givetvis hedra minnet av alla ungdomar som mist livet och vi behövde också skapa trygghet för våra medlemmar. Jag glömmer aldrig den overkliga känslan som präglade dessa veckor.

►LÄS MER: Första gången sedan massakern – sommarläger på Utøya

Terrorn var ofattbar då och den är ofattbar nu. Samtidigt har vi det senaste året upplevt terrorattentat i till exempel Paris, Bryssel, Istanbul och Bagdad, och den värsta masskjutningen av en enskild person i USA:s historia på en HBTQ-klubb i Orlando. Förra veckan vaknade vi återigen upp till en hemsk morgon när vi nåddes av nyheten om terroristattacken i Nice. Det är inte samma grupper som varit målen för attackerna, men det som attackerna har gemensamt är ett uttryck för hat, extremism och intolerans. Den våldsbejakande extremismen visar sig allt oftare. Det kanske värsta vapnet den har är att den lämnar miljontals människor i rädsla och skräck. Risken är att rädslan, i sin tur kan föda nytt våld.  

Olof Palme formulerade en gång sin idé om sitt idealsamhälle:

”Det samhälle vi vill ha skapar trygga människor som orkar dela med sig av det goda till varandra.”.

Jag håller med och tror dessutom att denna samhällsmodell, med trygghet och välfärd, är det bästa botemedel mot terrorism. Jag är övertygad om att det förebyggande arbetet, med framtidshopp och välfärd, demokrati och öppenhet är det allra viktigaste. Men vi får inte vara naiva. ”Kärlek istället för hat” är fina ord, men vi måste göra verklighet av det också. Preventiva åtgärder, inte minst hos ungdomar och unga vuxna måste förstärkas. Men samtidigt som vi långsiktigt arbetar med att minska grogrunden till terrorism krävs det också att vi arbetar mer aktivt för att förhindra nära förestående terrorattentat. Ett av de viktigaste verktygen inom EU är att förstärka informationsutbytet mellan medlemsländernas säkerhetspoliser. Det har inte fungerat som det ska. Prestige och ovilja att dela med sig av information har satt käppar i hjulet för ett effektivt samarbete. Det måste bli ändring på det. 

►LÄS MER: Tidigare stora terrordåd som skakat världen

Jag upplever att tonläget i samhällsdebatten på senare tid höjts: grupper ställs emot varandra, det pågår ett ständigt misstänkliggörande av olika grupper, det finns ett utbrett näthat. Att detta inte tjänar tryggheten i samhället är tydligt. I en tid då vi behöver sammanhållning mer än någonsin, fortgår istället en debatt som fokuserar på olikheter snarare än likheter och som skapar klyftor mellan oss. 

Demokratin är det starkaste och mest kraftfulla verktyget vi har för att skapa trygga och bra samhällen. Men den är samtidigt sårbar och skör. Den är inte självklar och den går inte i arv. Den måste ständigt återuppfinnas och utvecklas. Vi får inte glömma det som ungdomarna på Utøya kämpade för. Vi ska vårda deras minne genom att bekämpa hatet, våldet och intoleransen och fortsätta stå upp för för alla människors lika värde. 

Jytte Guteland (S) europaparlamentariker, förbundsordförande för SSU år 2007-2011 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro