ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi får inte låta rasisterna på nätet stå oemotsagda

Metro · 30 Sep 2015
Uppdaterad 30 Sep 2015

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Den senaste tiden har jag vid flera tillfällen fått väldigt hedrande meddelanden från bekanta på Facebook. De flesta har haft ungefär samma innehåll. Folk tackar för att jag orkar bemöta främlingsfientliga åsikter i exempelvis offentliga kommentarfält på svenska dagstidningar. Folk undrar hur jag tar mig tid att ge rasisterna mothugg i de allra grumligaste vatten, exempelvis på Metro Debatt.

► LÄS MER: Jenny Bengtsson: "Det rasistiska näthatet är Sverigedemokraternas fel"

Svaren jag oftast ger går i två led – för det första blir jag aldrig utsatt för systematisk rasism i min vardag, eftersom jag inte är rasifierad. För det andra är jag övertygad om att jag har rätt, och jag blir övertygad om det varje gång jag läser på Facebook eller på Twitter. Ideologiskt står jag till vänster, och mina Facebook- och Twitterflöden speglar detta väldigt tydligt. Jag gillar och får uppdateringar från sidor som Galago, Stiftelsen Expo, Politism och Inte rasist, men. På Twitter följer jag dessa organisationers respektive användare, samt en rad vänsterorienterade opinionsbildare och politiker. Min syn på världen, min vänsterorienterade ideologiska övertygelse, och min antirasistiska hållning blir bekräftade varje dag i sociala medier, och det är skönt.

Problemet är att de som har fel i sak vad gäller viktiga frågor, såsom allas lika värde, också har opinionsbildare som figurerar i sociala medier. Detta är avgörande i en tid då vi mer eller mindre själva väljer våra nyheter. Hade jag varit SD-sympatisör hade jag troligen gillat sidor som Avpixlat, Fria Tider, Julia Caesars blogg, eller ”islamkritiska” Dispatch International. Mina åsikter hade i det fallet troligen blivit lika bekräftade, med samma känsla. Det stora bekymret är egentligen inte att dessa åsikter existerar i samhället, för åsiktsfriheten är och måste vara okränkbar – bekymret är att dessa ”alternativmedier” åtnjuter samma legitimitet som ”gammelmedierna”. Detta trots att de ofta saknar ansvariga utgivare, ofta inte följer grundläggande pressetiska regler, och ibland till och med sprider direkt felaktiga rykten som bara späder på den främlingsfientliga agendan.

► LÄS MER: De vill stoppa näthatet mot kvinnor

Åsikter som tidigare varit förpassade till anonyma forum som Flashback kastas numera ut helt öppet på sociala medier, där folk som sprider främlingsfientliga konspirationsteorier figurerar helt öppet med bild och riktigt namn.

Därför tänker jag aldrig vika mig en tum i en debatt i de sociala medierna, oavsett vad en del anser om att ”det inte är på riktigt”. För det är på riktigt, det är här den nya tidens opinionsbildning sker, och vi får aldrig låta rasisterna stå oemotsagda.

Robin Kaas

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro