ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi filmade trafiken i en timme – så många bröt mot nya mobilförbudet

Simon Krona · 28 Feb 2018
Uppdaterad 1 Mar 2018

Få har väl missat att mobilförbudet bakom ratten är skärpt sedan 1 februari. Trots det kunde Metro se hur flera förare både pratade och knappade på mobiler i Stockholms rusningstrafik.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera förare använde mobilen bakom ratten – trots det skärpta mobilförbudet.

En manlig bilförare tittar ner mot mobilen som han håller i knät. En kvinna stödjer mobilen mot ratten medan hon knappar. Ytterligare en kvinna byter telefonen från hand till hand, medan hon pratar i den.

Så ser det ut när Metro filmar i centrala Stockholms rusningstrafik.

Om vi hade gått bak i tiden hade det här kanske inte varit något konstigt. Innan den 1 februari var det nämligen okej att använda mobilen bakom ratten så länge den inte påverkade din körning negativt.

Men sedan dess har lagen skärpts och nu är det förbjudet att använda mobilen om du håller den i handen. Regeln är tydligare – och därför kommer fler att följa den, resonerar regeringen.

”Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar” sa infrastrukturminister Tomas Eneroth i samband med lagändringen.

Redan en vecka efter regelskärpningen hade 29 åtalats för mobilanvändning i trafiken. I vanliga fall hade dessa fått böter, men eftersom att lagen är ny krävs en prejudicerande dom från rättsväsendet för att avgöra hur pass allvarligt brottet är.

När Metro filmar i centrala Stockholm kan 11 fall av mobilanvändande i handen konstateras – på en timme. Utöver det fanns flera tveksamma fall då ett eventuellt mobilanvändande var svårt att fastställa på grund av svårigheter att se in i bilen, till exempel på grund av reflektioner i bilens vindrutor.

pil
Nya mobilförbudet

Redan 2013 blev det förbjudet att använda mobilen på ett sätt som ”inverkar på bilkörningen”. Men lagen ansågs inte tillräcklig.

Den 1 februari i år skärptes därför reglerna för hur man får använda mobiltelefoner och liknande utrustning under körning.

Nu får man överhuvudtaget inte använda mobilen om man håller den i handen under körning med bil, motorcykel, moped, buss eller lastbil.

Den som bryter mot den nya lagen kan dömas till penningböter

Källa: Källa: Trafikverket

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro