ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi hade aldrig sex med neandertalare

Jenny Sköld · 13 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Glöm Jean M Auels historier om homo sapiens-människan Ayla som lever tillsammans med en neandertalsklan. De två släkterna aldrig beblandade sig med varandra, visar ny DNA-forskning. Forskarna har analyserat DNA-profilen på 38 000 år gamla lämningar från en neandertalare, som hittats i en grotta i Kroatien, skriver tidningen National geographic.– Studien visar att det åtminstone på den kvinnliga sidan inte finns några som helst spårbara DNA-markörer som tyder på att deras DNA har mixats, säger Stephen Schuster, molekylärbiolog vid Pennsylvaniauniversitetet till tidningen.

Studien publicerades i det senaste numret av tidningen Proceedings of the National Academy of Science.

Det har tidigare förekommit spekulationer bland forskare om att DNA från de två människotyperna korsats, som nu kommer på skam.

Forskningen upptäckte också att neandertalarnas DNA visar på fler mutationer än den moderna människa som levde i Europa samtidigt. Det pekar i sin tur, tror författarna till studien, på en mer begränsad genpool – alltså en högre grad av inavel. Den begränsade populationen kan också ha bidragit till att neandertalarna dog ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro