ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Vi hade svårt att sova efter det vi sett"

Stefan Wahlberg Rättslig expertkommentator · 5 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Rättegången om mordet på en ung kvinna utanför Gällivare i höstas avslutas på torsdagen. Mycket talar för att den åtalade 51-åringen kommer att fällas för mord.

Torsdagens första vittne var en man som den 12 september förra året tillsammans med sin hustru besökte Skrövån, sex mil söder om Gällivare, för att fiska.Fiskelyckan blev dålig och paret återvände till sin bil som de parkerat på 58:ans rastplats.- Vi såg där en stor blodpöl och något som såg ut som tarmar i miniformat i fasta klumpar. Jag trodde det var fråga om tjuvjakt, berättade vittnet.

Mannen hörde dagen efter på radion och tv om kvinnans försvinnande och åkte därför tillbaka till rastplatsen för att försäkra sig om han gjort rätt iakttagelser. Därefter kontaktade han polisen.- Vi hade svårt att sova efter det vi sett, sade mannen.

Rättegångens sista vittne var en Gällivarebo som besökte Stenbrons rastplats vid 17-tiden den 12 september. Han berättade att han då såg två ryska lastbilar och den 29-åriga kvinnans bil, en blå Ford Focus, på platsen.- Forden stod strax intill toaletterna. Jag såg inga människor och jag är helt säker på mina iakttagelser, förklarade han.

Parternas inställningar är solklara i målet. Åklagarna kommer med stor sannolikhet att hävda att de kunnat styrka åtalet mot 51-åringen och kräva att han ska dömas för mord, troligen till livstids fängelse.Advokat Leif Gustafsson kommer för sin klients del att säga att åtalet för mord inte kunnat styrkas utan hävda att mannen bara kan dömas för det han erkänt, nämligen vållande till annans död och brott mot griftefrid. Därmed skulle också straffet bli avsevärt mildare än livstids fängelse.

Analys: Mycket talar för mord

När alla bevis nu har presenterats talar mycket för att Carolin Stenvall mördades och inte dog av en olyckshändelse. Domstolen ska dock inte ta ställning till vad som är mest troligt utan om det är uteslutet att det kan ha gått till som 51-åringen påstår.

Åklagarens starkaste bevis är den rättsmedicinska undersökningen som visar att Carolin levde när 51-åringen sköt henne med sitt gevär. Även den kriminaltekniska under­sökningen styrker denna teori.

Det som kan sprida tvivel hos rätten är att den rättsmedicinska undersökningen också visar att Carolin hade andra skador, bland annat ­krosskador i huvudet, men att det inte går att avgöra vilken av skadorna som orsakade Carolins död. Den totala avsaknaden av en konkret motivbild kan också tala till 51-åringens fördel.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg Rättslig expertkommentator
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro