ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi har inte råd att köpa mat”

Josefin Svenberg · 27 Apr 2014
Uppdaterad 28 Apr 2014
Ett stenkast från turiststråket Riverside i centrala Phnom Penh har ett 30-tal av stadens fattigaste människor byggt upp små skjul av bambu, mattor och plåtbitar längs en bilväg. ”Jag har bott här i sex år, ända sedan jag födde min äldsta son. Ibland kommer myndigheterna och försöker flytta på oss, men de lyckas aldrig,” säger 27-åriga Leakena (till vänster). 33-åriga Vy (till höger) bor med sin man och två barn på andra sidan vägen, mitt på torget Freedom Park – på en fåtölj.

Ett stenkast från turiststråket Riverside i centrala Phnom Penh har ett 30-tal av stadens fattigaste människor byggt upp små skjul av bambu, mattor och plåtbitar längs en bilväg. ”Jag har bott här i sex år, ända sedan jag födde min äldsta son. Ibland kommer myndigheterna och försöker flytta på oss, men de lyckas aldrig,” säger 27-åriga Leakena (till vänster). 33-åriga Vy (till höger) bor med sin man och två barn på andra sidan vägen, mitt på torget Freedom Park – på en fåtölj. Foto: Urban Brådhe


I dag startar Metro och SOS Barnbyar en gemensam insamlingskampanj för att hjälpa de utsatta barnen i Kambodja. I den första delen av en tre veckor lång reportageserie möter vi några av de allra fattigaste – gatubarnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt beräkningar bor mellan 10 000 och 20 000 barn själva på gatorna i Kambodjas största städer. Lägg sedan till alla barn som de tre på bilden, vars föräldrar är så fattiga att de inte har råd att ordna tak över huvudet.
Enligt beräkningar bor mellan 10 000 och 20 000 barn själva på gatorna i Kambodjas största städer. Lägg sedan till alla barn som de tre på bilden, vars föräldrar är så fattiga att de inte har råd att ordna tak över huvudet.Foto: Urban Brådhe
Prak, 6 år, bär på sin två månadergamla lillasyster när han tigger av turisterna. Han säger att deras mamma sover någonstans i närheten, men att han inte vet exakt var.
Prak, 6 år, bär på sin två månadergamla lillasyster när han tigger av turisterna. Han säger att deras mamma sover någonstans i närheten, men att han inte vet exakt var.Foto: Urban Brådhe
I ett av de hundratals skjulen i slumområdet vid sjön Boeng Kak i Phnom  Penh har Pao Him, 47, bott i 13 år och försörjt sig som områdets sömmerska. ” Allt jag tjänar går till att betala mina tre söners utbildning. Det är det  viktigaste. Men det är väldigt tufft, vi har inte mycket pengar över till mat,”  säger hon. Till höger står Pao Hims yngsta son, 13-årige Oudom.
I ett av de hundratals skjulen i slumområdet vid sjön Boeng Kak i Phnom  Penh har Pao Him, 47, bott i 13 år och försörjt sig som områdets sömmerska. ” Allt jag tjänar går till att betala mina tre söners utbildning. Det är det  viktigaste. Men det är väldigt tufft, vi har inte mycket pengar över till mat,”  säger hon. Till höger står Pao Hims yngsta son, 13-årige Oudom.
Metros reporter Josefin Svenberg och fotograf Urban Brådhe.
Metros reporter Josefin Svenberg och fotograf Urban Brådhe.
Shubha Murthi, Asienchef på SOS  Barnbyar.
Shubha Murthi, Asienchef på SOS  Barnbyar.

Prak är sex år. Smutsig, barfota och i alldeles för stora kläder går han långsamt fram och tillbaka längs Pub Street. Men det inte hans utmärglade kropp eller bedjande ögon som gör att Prak drar till sig vår uppmärksamhet när han kryssar mellan fylleraglande européer, unga tjejer som lockar in kunder till massage-salonger och backpackers på jakt efter en prisvärd middag.

Här, på Siem Reaps mest turisttäta gata, går nämligen den sexårige pojken obemärkt förbi västerlänningarna bärandes på ett skrikande spädbarn i en sjal.

– Det är min lillasyster. Hon är två månader och hon behöver mjölk, säger Prak och viftar med den tomma nappflaskan som han håller i ena handen.

Prak pratar khmer, men hans kompis översätter åt oss. Den sjuårige pojken har knappast lärt sig engelska i skolan, utan troligtvis genom att tigga av Siem Reaps turister under större delen av sitt liv.

Ungefär en tredjedel av Kambodjas befolkning lever under fattigdomsgränsen på 1,25 dollar (cirka 8–9 svenska kronor) per dag. Den utbredda fattigdomen gör att många bor i provisoriska skjul i slumområden, eller direkt på gatan – även barn. Enligt Unicefs senaste beräkningar bor mellan 10 000 och 20 000 föräldralösa och övergivna barn själva på gatorna i Kambodjas städer.

– Klyftorna mellan rika och fattiga ökar väldigt snabbt. För tio år sedan syntes inte några skillnader, men nu är de väldigt uppenbara i städerna. Problemet är att det kambodjanska systemet präglas av korruption och de rika har inte tjänat sina pengar på ett ärligt sätt.

Därför har de ingen vilja att ge tillbaka till samhället, säger Shubha Murthi som är Asienchef för SOS Barnbyar och har följt utvecklingen i Kambodja sedan organisationen påbörjade arbetet med att etablera sig där 1999.

De växande klyftorna är tydligast i huvudstaden Phnom Penh. Ett stenkast från turisternas favoritstråk, strandpromenaden Riverside, ligger ett stort torg som främst förknippas med våldsamma demonstrationer mot premiärminister Hun Sens regim.

Men på kvällar och nätter är platsen öde. Under en av de pampiga gatlyktorna på torget sitter 33-åriga Vy och vaggar sin en månad gamla bebis i en trasig skinnfåtölj. Bland skräpet på marken ligger en smutsig filt.

– Vi har bott här i sju månader nu. Utan väggar och tak. Det är min man och vår femårige son också, men de är på Riverside och tigger nu, säger Vy.

Ungefär 45 procent av alla barn i Kambodja mellan 5 och 18 år måste hjälpa till att försörja sin familj på ett eller annat sätt, oftast efter skoltid.

Vy berättar att hon och hennes man även har en sexårig son, men honom har de lämnat till Vys svärmor för att pojken ska ha ett bättre liv och kunna gå i skolan.

– Vi har inte råd att köpa mat som det är ändå. Av att tigga och samla burkar får vi ihop en dollar per dag, kanske en dollar och 20 cent i dag. Och vi behöver en presenning innan regnperioden börjar, men det kostar minst fem dollar.

När vi lämnar Vy och bebisen i deras fåtölj frågar vi vår kambodjanska tolk vad torget heter.

– Democracy Park, men den kallas även Freedom Park. Ironiskt, va?

Kambodjas barn behöver din hjälp

I resekatalogerna är bilderna av Kambodja de klassiska; vidsträckta sandstränder med vajande palmer längs ett blänkande turkost hav, och det mäktiga templet Angkor Wat som reser sig med bakom ett par orangeklädda munkar. Men #VerkligenhetensKambodja är ett land där fattigdomen är djupt rotad efter decennier av krig, och spåren är än i dag tydliga efter Pol Pot och de Röda khmerernas utraderande av en hel generation kambodjaner i slutet av 1970-talet.

Hoten mot Kambodjas utveckling är många och slår särskilt hårt mot de som faktiskt är landets framtid – barnen. 

– Priset för fattigdomens Kambodja betalas av barnen. Alla ser de övergivna barnen, majoriteten väljer att lika snabbt vända bort blicken. Min resa dit var fylld av kontraster, smärta och glädje. Men starkast var insikten om hur livet förändras för barnen som SOS Barnbyar stödjer. Och att alla kan vara med och göra skillnad, säger Catharina Gehrke, generalsekreterare för SOS Barnbyar i Sverige, som nyligen besökte Kambodja och organisationens verksamheter där.

Hundratusentals kambodjanska barn lever i dag utan en eller båda sina föräldrar. Metro och SOS Barnbyar startar nu en gemensam insamlingskampanj och reportageserie för att hjälpa barnen.

– Vi har alla så mycket att tänka på i vår egen vardag, men det är viktigt att ibland stanna upp och skänka en tanke till de som har det mycket sämre än vi. Det är därför vi skickade Josefin Svenberg och Urban Brådhe till Kambodja för att skildra den brutala verkligheten, bortom förskönande resekataloger. Tillsammans kan vi göra skillnad för Kambodjas utsatta barn. Tillsammans kan ni, våra över 1,2 miljoner läsare, göra stor skillnad, säger Metros chefredaktör Mona Johansson.

Följ reportageserien, kommentera artiklarna och visa ditt stöd för Kambodjas barn via hashtaggen #VerklighetensKambodja.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro