ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi har ormar på hjärnan

metro · 29 Okt 2013
Uppdaterad 29 Okt 2013
Vi har ormar på hjärnan Ormar, som den här skallerormen, kan ofta vara svåra att se, men apor har en unik förmåga att upptäcka dem.

Vi har ormar på hjärnan Ormar, som den här skallerormen, kan ofta vara svåra att se, men apor har en unik förmåga att upptäcka dem. Foto: Susan Bryan/TT


Apor, inklusive människor, har en unik förmåga att upptäcka ormar. En ny studie avslöjar att vi har speciella hjärnceller som är "ormkänsliga". Vårt synsystem har uppstått som ett svar på hotet från de dödliga reptilerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Vanligtvis bör du genast kunna identifiera vad som är orm och vad som är löv. Det kan ju nämligen gälla skillanden mellan liv och död.
Vanligtvis bör du genast kunna identifiera vad som är orm och vad som är löv. Det kan ju nämligen gälla skillanden mellan liv och död.Foto: TT
Både utrsäckta och ihoprignalde ormar, stilla eller i rörelse, identifieras av specifika celler i våra hjärnor.
Både utrsäckta och ihoprignalde ormar, stilla eller i rörelse, identifieras av specifika celler i våra hjärnor.Foto: TT
Det är fullt möjligt att det är ormarna vi ska tacka för vår högkvalitativa synförmåga.
Det är fullt möjligt att det är ormarna vi ska tacka för vår högkvalitativa synförmåga.Foto: TT

Alla hypoteser om att vi har en mer eller mindre medfödd ormskräck tycks med andra ord ha viss verklighetskoppling.

Detta är inte så märkligt. Ormar har varit ett hot mot vår egen ordning, primaterna, ända sedan ordningen uppstod för cirka 80 miljoner år sedan.

Giftormar har funnits under nästan lika lång tid, och har under årmiljonernas lopp sannolikt utgjort en minst lika stor fara för våra förfäder som de stora kattdjuren. Så är det än i dag. Mellan 20 000 och 90 000 människor i världen dör av ormbett varje år.

Sjätte sinne

Att evolutionen har gett oss ett sjätte sinne för att upptäcka ormar är med andra ord inte så underligt.

I studien, som publiceras i Proceedings of the National Academy of Sciences, testade forskarna hur japanska makaker (Macaca fuscata) reagerade på olika typer av bilder.

På bilderna syntes olika mönster som cirklar och stjärnor, alternativt ormar — både hopringlade och utsträckta — eller andra makaker.

Med elektroder mätte forskarna aktiviteten hos neuronerna, nervcellerna i pulvinarkomplexet, som är en del av talamus i mellanhjärnan. Detta är en uråldrig del av hjärnan och testerna visade att bilderna på ormarna hade en omedelbar effekt på många av neuronerna — en effekt som helt uteblev när aporna tittade på de andra bilderna.

Ormkänsliga

Av 91 neuroner som aktiverades på ett eller annat sätt under experimentet var runt 40 procent "ormkänsliga". De reagerade dessutom mellan 15 och 25 millisekunder snabbare än andra neuroner.

Det tycks alltså som om makaker har ett visuellt system som är anpassat för att snabbt känna igen ormar i omgivningen. Förmodligen är de flesta primater, inklusive människan, utrustade med samma system. Det är fullt möjligt att det är ormarna vi ska tacka för vår högkvalitativa synförmåga.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro