ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi har sett det förr

Elin Larsson · 16 Apr 2014
Uppdaterad 18 Apr 2014
Andrew Garfield gör huvudrollen som Spindelmannen – en udda kombination av godhjärtad töntighet och superhjälte.

Andrew Garfield gör huvudrollen som Spindelmannen – en udda kombination av godhjärtad töntighet och superhjälte. Foto: UIP


Personkemin mellan huvudrollsinnehavarna och vansinnigt snygga specialeffekter gör uppföljaren till The amazing Spider-Man” till en sevärd film. Men handlingen har vi sett förr.

klar

Artikellänk är kopierad

Skådespelaren Dane DeHaans ljusblå, genomträngande blick måste ha varit en av anledningarna till att han landade rollen som James Dean i Anton Corbjins kommande ”Life”.
Skådespelaren Dane DeHaans ljusblå, genomträngande blick måste ha varit en av anledningarna till att han landade rollen som James Dean i Anton Corbjins kommande ”Life”.Foto: TT
Personkemin mellan Emma Stone och Andrew Garfield är en av "The amazing Spider-man 2":s stora behållningar.
Personkemin mellan Emma Stone och Andrew Garfield är en av "The amazing Spider-man 2":s stora behållningar.Foto: UIP

Det var svårt att se logiken i att en ny Spindelmannen-filmserie inleddes med ”The amazing Spider-Man” för två år sen, eftersom Sam Raimis tre filmer om den maskerade klättraren då bara låg några år tillbaka i tiden. Intresserade hittar säkert svar på nätet – för egen del tvivlade jag framför allt på att någon bättre än Raimi och hans huvudrollsinnehavare Tobey Maguire skulle kunna fånga Spindelmannens udda kombination av godhjärtad töntighet och superhjälte. Men Marc Webb gjorde det oväntade. Han skapade ett nytt universum åt Spindeln, med ett humanistiskt budskap och för genren osedvanligt trovärdiga rollfigurer. Stor hjälp fick/får han av Andrew Garfield och Emma Stone i huvudrollerna (de är ett par även i verkligheten). Mellan Garfields Peter Parker och Stones Gwen Stacy finns en energi som är omöjlig att värja sig mot, och som tillför extra dragningskraft åt en handling vi sett förr. Något år har gått sen vi lämnade Spider-Man, och Peter Parker plågas av minnen. Värst spökar Gwens döde far (Denis Leary). Trots motsatsen till det löfte Peter gav honom har paret fortsatt att träffas. Frågetecken kring Peters föräldrars död väcks också till liv när hans vän Harry Osborn (Dane DeHaan), arvtagare till genforskningsföretaget Oscorp, återvänder till New York. ”The Amazing Spider-Man 2” saknar föregångarens nördiga detaljrikedom och kaxiga underdog-perspektiv, vilket är lite synd. För även om Webb serverar makalösa effekter i överflöd, filmmusik som arbetas in i handlingen på ett synnerligen genomtänkt sätt, och petar in hela tre skurkfigurer (eller fyra, om man räknar in Chris Coopers cameo som Norman Osborn) i en och samma historia, ligger filmens sanna styrka i slutänden i kemin mellan Parker och Stacy. Det är en bra grund att bygga på, men hur länge kommer det att räcka?

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro