ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi kan inte sända sådana signaler att det är okej att ljuga”

Fredrik Beckman · 5 Sep 2012
Uppdaterad 5 Sep 2012
Carl-Eric Cedvander misshandlades inför vittnen på Kortedala Torg. Men under rättegången ändrade två av vittnena sina historier om hur det gick till. Nu ska de utredas för mened. 

Carl-Eric Cedvander misshandlades inför vittnen på Kortedala Torg. Men under rättegången ändrade två av vittnena sina historier om hur det gick till. Nu ska de utredas för mened. 


Ett eller två av vittnena i Kortedala-målet kan komma att utredas för mened. Åklagaren är upprörd efter sista rättegångsdagen. – Vi kan inte sitta stillatigande när de ljuger så flagrant.

klar

Artikellänk är kopierad

De kamrater till de två misstänkta i misshandelsrättegången, där en 15-åring och en 16-åring misstänks för att ha misshandlat Carl-Eric Cedvander på Kortedala torg, som vittnat har lämnat nya historier om vad som hände, jämfört med de polisförhör som tidigare hållits med dem.

Under rättegången har de lämnat samstämmiga uppgifter om hur lite delaktiga de misstänkta var i misshandeln.

Trots att både åklagare och domare har påtalat att de vittnar under ed har de hållit fast vid sina nya versioner. Så också i går, under sista rättegångsdagen.

Efter rättegången var åklagare Carl-Henrik Andersston upprörd.

– Vi kan inte sända sådana signaler att det är okej att ljuga hur som helst.

Så ni kommer att granska om ni kan starta en utredning om mened?

– Ja, det kommer vi att göra, i en eller annan form. Det kommer att starta en utredning. Om de döms kommer det att kännas för dem.

Störst risk att utredas löper en 15-årig kamrat till de två misstänkta. Hans berättelse från förhören skiljer sig markant från den han berättade i går.

– Han stod inför valet att vara illojal mot sina kamrater eller att ljuga inför rätten, han valde det senare, säger Carl-Henrik Andersson.

Men enligt 15-åringen var det polisförhöret som var det osanna, inte det han sa i rätten. Han kunde tänkta sig att berätta vad som helst för poliserna, bara han kom ut från arresten där han satt anhållen.

Han får även uppbackning av de misstänktas advokater.

– Han sa det för att komma därifrån. Han berättade exakt det som utredarna ville höra, säger advokat Anders Lindstrand.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro