ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi kan mycket mer än vad vi faktiskt gör”

Ellen Wennerström · 3 Dec 2013
Uppdaterad 3 Dec 2013

Mattias Klum är känd som naturfotograf och har i många år samarbetat med WWF. Nu har han precis axlat uppdraget som Världsnaturfondens ambassadör och vill inspirera till engagemang.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan som 20-åring var han envis och driven. Han hade bestämt sig för att åka till regnskogsön Borneo och för att kunna fota såg han till att bli sponsrad av Världsnaturfonden, WWF, med ett gäng filmrullar. 25 år senare har han ett nära samarbete med organisationen och kan nu även titulera sig som ambassadör för WWF.

– Det är jättekul! Både en utmaning och en ära att få jobba ännu närmare WWF, säger Mattias Klum.

Han har alltid haft ett starkt engagemang för miljön och han tycker att som fotograf och filmare har han en skyldighet att försöka visa verkligheten så att det berör.

– Någonstans måste vi förstå att det vi andas och lever av är helt beroende av haven och skogarna. Vi har en otrolig förmåga att tro att vi kan leva utan naturen. Om vi förstör hav, skogar, diversitet och ozonskikt så blir det svårare och svårare att hantera välfärd och hälsa, det är ett faktum, säger han.

Mattias föddes 1968, då fanns det 3,5 miljarder människor på jorden. I dag är den siffran mer än fördubblad. Han menar att människans har ett stort inflytande relativt vår storlek och att vad vi gör och inte gör har en stor betydelse. Han tycker också att Sverige borde ligga i framkant vad gäller att ta sitt ansvar mot naturen.

– Vi kan mycket mer än vad vi faktiskt gör, vi är kunniga och har en grundnivå som är god, men vi är inte längre bäst i klassen, säger han.

Som ambassadör hoppas han kunna bidra med en bättre och tydligare kommunikation och det är viktigt att inte bara berätta om allt elände i världen, tycker han.

­– Man måste hitta sätt att kommunicera annat än uppgivenhet, ge folk en positiv känsla av att om vi gör det här så går det faktiskt bättre. Problem blir möjligheter, säger Mattias Klum till Metro.

Läs mer:

WWF vädjar: Köp aldrig elfenben

Här är souvenirerna du bör undvika

Ökad tjuvjakt på världens noshörningar

Tjuvjakt och minskande elefantbestånd hotar hela ekosystem

Bushmeat på menyn för svenska turister

Ett av Mattias Klums foton på Borneos orangutanger, publicerad i tidskriften National Geographic.
Ett av Mattias Klums foton på Borneos orangutanger, publicerad i tidskriften National Geographic.Foto: Mattias Klum.
klar

Artikellänk är kopierad

Ellen Wennerström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro