ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi­ lyssnar ­på medborgarnas­ åsikter ­om­ EU”

metro · 6 Nov 2013
Uppdaterad 9 Dec 2013
”Vi­ lyssnar ­på­­ medborgarnas­ åsikter ­om­ EU”

”Vi­ lyssnar ­på­­ medborgarnas­ åsikter ­om­ EU”


Vilket EU vill du leva i? Var med och påverka dina rättigheter och möjligheter som EU-medborgare! Medborgar-dialogen i Stockholms Stadshus, den 15 oktober klockan 13, ger medborgarna ordet och möjligheten att påverka framtidens Europa.

klar

Artikellänk är kopierad

Medborgaråret är folkets chans att ta makten över Europas framtid. Det säger EU-kommissionens vice ordförande Viviane Reding som deltar i Medborgardialogen i Stockholm den 15 oktober.

Ett år tillägnat EU-medborgarna och deras rättigheter, då medborgarna har möjlighet att påverka kommissionens förberedelser inför Europaparlamentsvalet 2014. Detta är medborgaråret 2013 enligt Viviane Reding. – 68 procent av européerna känner att deras röster inte räknas  i Europa. Detta måste vi ändra på. Vi måste bygga vårt europeiska hus tillsammans med medborgarna, snarare än att bygga det och sedan fråga om de vill bo i det, säger hon. Hon menar att Europa står inför ett vägskäl. – Många pratar om att jobba mot politisk enighet mellan länderna – en sorts Europas Förenta stater. För mig är det absolut nödvändigt att medborgarna har en chans att påverka utvecklingen. Debatter om Europas framtid, som dialogen i Stockholm, är avgörande för att visa medborgarna att de har inflytande.

Medborgardialogerna förs i samtliga 28 EU-länder. Viviane Reding deltar tillsammans med de andra kommissionärerna, ledamöterna i Europaparlamentet och ländernas ministrar. – Vi har fört en direkt dialog med medborgarna om önskemål, hur de känner inför sina rättigheter och i vilken riktning de vill att unionen ska utvecklas. Det jag har lärt mig är att medborgare i Europa vill se mer av EU. Jag ser det som uppmuntrande och hoppas att entusiasmen visar sig i valdeltagandet i Europaparlamentsvalet 2014. Samtalen är ett sätt förbereda inför valet, som blir nästa möjlighet för medborgarna att påverka. – Medborgare stöter fortfarande på problem när de jobbar, studerar, bor, reser eller shop­par i EU. Och vi lyssnar. För bara några månader sedan presenterade jag en lista på tolv åtgärder för att för­bättra EU-medborgarnas rättigheter och förenkla deras vardag. Denna lista bygger på sådant medborgarna själva har delat med sig av till oss i samtal eller brev, säger Viviane Reding.

Hon kallar medborgarinflytande för en politisk nödvändighet och ett historiskt ansvar. – Europa finns där till förmån för och på grund av sina medborgare. I dag, i morgon och varje dag framöver.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro