ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi måste göra det olagligt för vuxna att ha sex med barn

metro · 22 Aug 2016
Uppdaterad 26 Aug 2016
Elaine Eksvärd, retoriker och barnrättskämpe.

Elaine Eksvärd, retoriker och barnrättskämpe. Foto: Siri Amram


klar

Artikellänk är kopierad

En nu vuxen kvinna berättar om sina tonår. År som för många kantas av osäkerhet under pubertet och förändring. Hon var inget undantag för de känslorna. Men så fanns det en man som var snäll och gav henne bekräftelse. Han var äldre, mycket äldre än henne. Han sa att hon var vacker, fin och andra ord som värmer ett tonårsbröst.

”Jag blev så glad och hade svårt att skilja glädjen från förälskelsen. Jag sökte mig till honom och han till mig.”

►LÄS MER: De utsattes för övergrepp som barn: ”Det hade inte behövt vara så”

Han väntade tills hon var 15 år – byxmyndig – när han lämnade hennes mamma för att flytta ihop med hennes dotter – den nu vuxna kvinnan.

”Han sa att jag var så mogen för min ålder och jag trodde honom, sträckte på mig när han sa så”.

Hon var femton, han var 37 år. Han var vuxen, hon var ett barn. Men enligt svensk lag begick han inget brott.

I Sverige blir du byxmyndig när du är 15 år. Det låter väl rimligt. Men i Sverige kan också en 40-åring komma undan med att ligga med en 15-åring. Mindre rimligt. Varför? För att du fram till att du är 18 år är ett barn oavsett hur mogen, snygg eller sexig en vuxen tycker att du är. När du är femton är hjärnan tio år från fullt utvecklad trots att din kropp kanske är det. De beslut du fattar som 15-åring är långt ifrån mogna.

►LÄS MER: Sju skyldigheter alla vuxna har mot alla barn

Att vuxna enligt svensk lag får ha sex med barn gör det svårt för barn att försvara sig i rättssalen. Barnets ord står mot den vuxnes. Det är en orättvis kamp som delvis märks i statistiken. 2015 gjordes 3 170 anmälningar om våldtäkt mot barn, av dem ledde 134 fall till fällande dom, enligt siffror från föreningen Atsub, föreningen för anhöriga till sexuellt utnyttjade barn.

Pedofilernas försvarstal? ”Var hon bara tolv? Men hon såg ut som 15 år!”. Håller tingsrätten med så går pedofilen fri, trots att en tolvåring är ett barn. Och även om hon såg ut som femton så är femton fortfarande ett barn.

Svensk lag måste ändras så att dessa meningar inte kan eka i rättegångssalarna. Pedofiler ska inte ges chans att skarva med åldrarna under 15 eller ens under 18. Nu är alla barn under 15 år i princip försvarslösa för skarvande pedofiler. Därför, justitieminister Morgan Johansson. När ni i oktober lägger förslag för nya straffskalor för sexbrott i Sverige, lägg då in att det är mot lagen för en vuxen att ha sex med ett barn!

►LÄS MER: Min pappa förgrep sig på mig – här är ett brev till mig själv som barn

Ska det vara olagligt för en 18-åring att ha sex med en 16-åring? Absolut inte. I USA finns det en lag för att låta närliggande åldrar ha sin kärlek och sitt sexliv ifred, den heter ”Romeo och Juliet law”. Den borde även Sverige ha tillsammans med sexförbudet mellan vuxna och barn.

Jag skriver inte denna artikel för att skuldbelägga de tonåringar som har haft sex med vuxna, jag skriver artikeln för att skuldbelägga vuxna som har haft sex med tonåringar. Även min pappa sa att jag var ”vuxen för min ålder” redan när jag var tre år. Det är en mening pedofiler använder för att lura in barnen i den vuxna världen och känna oss stolta över det. En stolthet som med tiden förvandlas till skam eftersom vi börjar förstår hur fel det var.

Kvinnan fick barn med sin förövare, de lever inte ihop.

”Jag tvingas ha med honom att göra resten av mitt liv. Varför lät min mamma mig flytta med en 37-årig man? Varför lät han mig det? Hans försvarstal? 'Du var ju kär i mig'. Jag var ett barn, det ska inte spela någon roll. Men jag skuldbelägger även svensk lag. I dag är dörren öppen för pedofiler på grund av den, och en av dessa kom in i vårt hem och tog inte bara min barndom utan också min framtid.”

Morgan Johansson, stäng den dörren en gång för alla. Gör det olaglig för vuxna att ha sex med barn, kalla det för vad det är istället – våldtäkt mot barn.

Elaine Eksvärd, retoriker och barnrättskämpe

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro