ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi måste konkurrera med kunskap”

Rickard Lindholm · 30 Okt 2013
Uppdaterad 30 Okt 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Christian Gustavsson

Gabriel Wikström är ordförande för Socialdemokratiska Ungdomsförbundet, tycker att blockpolitiken börjar luckras upp och vill ha fler sommarjobb.

Vad tycker du om utbildningen i Sverige? – Det finns mycket som är bra i skolan men definitivt mycket som behöver bli bättre. Jag tror att vi behöver en skola där man ger elever möjlighet att bli mer kreativa och ger alla elever en chans att utvecklas till sin fulla potential. En skola som är bra för alla och inte bara för några.

Hur jobbar ni för att underlätta på arbetsmarknaden för nyexaminerade studenter? – För det första tror jag att många utbildningar måste bli bättre på att ha ett arbetsmarknadsperspektiv redan i själva utbildningen. Sedan vet vi att väldigt många unga är arbetslösa för att de inte har någon arbetslivserfarenhet. Då har vi ett förslag att alla unga som går på gymnasiet ska erbjudas ett sommarjobb. Det skulle även kunna gälla studenter.

Vilken är den bästa idén alliansen har? – Ingen som jag kan komma på, och definitivt ingen som kompenserar för alla deras dåliga idéer.

Vilken är den sämsta idén? – Den sämsta idén är helt klart att man tror att det blir fler jobb genom att man sänker lönerna och försämrar villkoren för dem som inte har jobb. Feltänk skulle jag säga.

Varför skulle ni vara studenternas självklara val 2014?
 – Därför att Socialdemokratisk högskolepolitik handlar om att bygga ut högskolan så fler får möjligheten att läsa en högskoleutbildning. Om Sverige ska klara sig i den globala konkurrensen måste vi konkurrera med kunskap och inte med löner. Då måste vi satsa på högre utbildning och se till kvalitén på undervisningen.

Består Socialdemokraterna till största­ del av ’’vita medelålders män och kvinnor’’ som SSU skrev i ’’Fyra nyanser av vitt’’?
 – Väldigt många av våra företrädare är det. Det där är ett problem som jag tack och lov tycker att partiet börjat ta på stort allvar. Vi har ett krav om 25 procent under 35 år på våra listor.

Socialdemokraterna flirtar lite med Folkpartiet. Är det en högerglidning vi ser?
 – Nej. Jag vet inte om vi flirtar med Folkpartiet. Däremot kan vi notera att blockpolitiken varit knivskarp under flera år och nu håller den på att luckras upp lite grann.

klar

Artikellänk är kopierad

Rickard Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro