ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi önskar oss ekomat – men frågar sällan

Anne Kybjär · 27 Apr 2012
Uppdaterad 27 Apr 2012

Gärna ekologiskt när vi går ut och äter, ändå är det nästan ingen som frågar efter innehållet innan man beställer. Nu föreslås att restau­ranger ska bli bättre på att märka ut matens ursprung i menyerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Karlsson och Karolina Karlsson äter på Gourmetkorv. – Jag försöker  välja ställen som känns schysta, säger Karolina Karlsson.
Sebastian Karlsson och Karolina Karlsson äter på Gourmetkorv. – Jag försöker  välja ställen som känns schysta, säger Karolina Karlsson.Foto: Lena Garnold

Många tycker ekologiskt är viktigt när de väljer maträtt på restaurangen, trots detta frågar nästan ingen om innehållet. Detta visar en färsk undersökning som Konsument Göteborg tagit fram.

– Jag tror att det kan handla om att människor förväntar sig att det är bra och schyst mat när de går ut och äter, att vi helt enkelt är invaggade i att andra fixar detta åt oss, säger Rebecca Palosaari Fogler, planeringsledare för Hållbar Konsumtion. 

– Man hade förväntat sig att människor skulle tycka att det är viktigt med ekologisk mat, men det som förvånar är att inte fler människor ställer krav när de går ut, säger Rebecca Palosaari Fogler.

Hon menar att ett sätt till förändring skulle kunna vara att restauranger blir bättre på att märka ut miljömärkning och ursprung på sina menyer. Vilket man hoppas ska resultera i att fler vågar fråga.

– Jag frågar aldrig om det är ekologiskt innan man beställer, men jag försöker välja ställen som känns schysta, säger Karolina Karlsson, 23, lunchätare som tycker att det vore bra om restauranger blev bättre på att skylta med sitt innehåll. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anne Kybjär
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro