ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi pendlar mer än vi är lediga

Anders Göransson · 28 Maj 2012
Uppdaterad 28 Maj 2012

Foto: Gustav Gräll


klar

Artikellänk är kopierad

Stockholmarna tillbringar mer tid i trafiken till och från jobbet än de har semester. I snitt ägnar vi 6,4 arbetsveckor om åren åt arbetspendling, visar en ny sammanställning från Stockholms Handelskammare.

Det är inte rimligt, anser Handelskammarens VD Maria Rankka. – Allas vår tid har också ett värde. För oss själva, men också för samhället, säger hon.

I Stockholms län tar den genomsnittliga arbetsresan 34 minuter, eller 1 timme och 8 minuter fram och tillbaka. Det är 10 minuter mer än genomsnittssvensken, och 22 minuter mer än vad norrlänningen reser dagligen.

En viktig förklaring är kollektivtrafikens låga medelhastighet i Stockholm –bara 20 kilometer i timmen, enligt Kollektivtrafikbarometern 2011.

Trots omfattande köer och trängsel på vägarna går det betydligt snabbare att åka bil: medelhastigheten är 36 kilometer i timmen.

Handelskammaren efterlyser kraftigt ökade satsningar på kollektivtrafik, och i första hand den kapacitetsstarka tunnelbanan. I första hand föreslås utbyggnad till Täby, via Hagastaden, och till Nacka.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro