ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi söker oss bort från slit och släng-grejerna”

Katarina Matsson · 5 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det exklusiva ekomodet, som har lämnat präktighetsstämpeln bakom sig, är nytt för 2000-talet – annars sker det nya inom modet framför allt på materialfronten, enligt Karina Ericsson Wärn.
Det exklusiva ekomodet, som har lämnat präktighetsstämpeln bakom sig, är nytt för 2000-talet – annars sker det nya inom modet framför allt på materialfronten, enligt Karina Ericsson Wärn.Foto: Urban Brådhe

När Karina Ericsson Wärn var 17 år öppnade hon ett fotogalleri. Därefter har karriären varit krokig. Nu kommer hennes bok "Retro" som handlar om hennes modehistoriska texter från Damernas värld.

Galleri Gauss i Gamla stan i Stockholm och visade då okända fotografer som Lars Tunbjörk och Tuija Lindström. Därefter har hon bland annat chefat för konsthallen Index, varit direktör för Iaspis, gått från att recensera fotoböcker till att skriva om mode och publicerat flera böcke  r. Som trendspanare åt Svenska moderådet är chansen dessutom stor att Karina Ericsson Wärn påverkade just dig när du klädde på dig i morse. Nu kommer boken ”Retro – en liten modehandbok”, som samlar hennes modehistoriska texter från Damernas Värld. Varifrån kommer intresset för konst och mode?– Det är nog medfött. Mina föräldrar var väldigt visuellt orienterade och tog mig med på utställningar och dockteater. Båda var intresserade av kläder och lade mycket tid på det. Mamma hade lackparasoll i stället för paraply och körde sitt eget race, men det fattade man ju inte då.

Du pendlar mellan Stockholm och Paris, hur fungerar det?– Jag är halva tiden här och halva där eftersom jag bevakar den parisiska modescenen och skriver analyser åt Moderådet. Först trodde jag att jag skulle vara tvungen att välja, men det blir en vana, som att åka tunnelbana. Jag till och med njuter av flygresorna.

Vad krävs för att vara trendspanare?– För att kunna göra analyser måste man ha någon form av medfödd fingertoppskänsla. Här handlar det om att gå på det som inte är upphaussat än, nya namn, nya grejer, och då är man väldigt utlämnad åt sig själv.

Hur mycket påverkar dina analyser oss?– Jag ser ju ibland att de grejer som jag tipsat om dyker upp i butik ett år senare. Ibland blir jag sur. Jag köpte en fantastisk, jättedyr japansk kofta som jag fotograferade av, och ett år senare såg jag budgetvarianten på Indiska. 

Okej, hur kommer vi att klä oss om ett år då?– I väldigt bekväma kläder. Det blir inga stora förändringar, men lite mer markerade axlar, fluffigt stickat och mycket manchester, lite så där arbetarklassinspirerat. Hela det ekologiska gör att det blir ännu mer inne att vara ännu mer personlig.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro