ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi svenskar var 1800-talets EU-migranter

Metro · 21 Okt 2015
Uppdaterad 21 Okt 2015

Foto: Montage/TT/Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Vi var 1800-talets EU-migranter. Oj, så man ogillade de smutsiga svenskarna där borta i Amerika. Vi hade inga pengar, luktade illa, kunde ingen engelska och ibland stals det några frukter eller bröd för att mätta barnens magar. Amerikanerna hade klarat sig utan "lortsvennarna".

Den romantiserade bilden av svenskar som blev rika och beundrade på grund av sin driftighet på andra sidan Atlanten stämmer inte. De var i minoritet. De som såg sig som "riktiga" amerikaner gillade inte vad som höll på att hända med "deras" land (trots att de själva invandrat för inte så länge sedan).

► LÄS MER: "Flyktingar är människor – inte kriminella parasiter"

Glöm inte bort vår egen historia innan ni klagar på dem som nu lever i vad Sverige faktiskt var under 1800-talet – ett fattigt land med ekonomiska migranter. Dessa har vi gott om på gatorna här i dag. Desperata människor åker långväga för att kunna försörja sina familjer. Någon enstaka vill stanna, men nästan alla kommer för att tjäna ihop vad som för dem är tillräckligt och sedan återvända hem för att betala hyra, sjukvård och eventuell utbildning. Till råga på håller de sig för sig själva och umgås bara med landsmän. Vi har sett det förr, för vi VAR dem. Trötta, smutsiga, hungriga och desperata i ett land med ett helt annat språk.

På 1800-talet rådde en massimmigration av svenskar i USA. 1900 levde fler svenskar i Chicago än i Göteborg. I dag finns svenskområdet Andersonville kvar, men något "svenskt övertag" har inte skett, om man nu inte ser några butiker, bagerier och matställen som det. Jag kan tänka mig att vissa amerikaner fasade inför ett sådant, då vi var som flest där vid förra sekelskiftet, men oron visade sig vara obefogad.

Så ni som inte bara irriteras av EU-migranter och suckar över att dagligen få skramlande muggar riktade mot er, utan även räds ett "muslimskt övertag" på grund av flyktingantalet i Sverige, kan nog pusta ut. Svenskar är överlag ett väldigt sekulariserat och ickereligiöst folk, precis som troende ungdomar sällan är lika strikta som sina föräldrar. Precis som det alltid har varit, oavsett var i världen vi befinner oss. Nya generationer ger nya tankar och synsätt.

Inget tyder heller på att svenskar plötsligt skulle börja intressera sig för religion igen efter att ha lagt kristendomen på hyllan. För det första har vi religionsfrihet som tillåter oss vara precis så ateistiska vi önskar, men framför allt är svenskar alldeles för glada i alkohol och utomäktenskapligt sex för att bekänna sig till islam. Många svenskar skulle aldrig missa en skön förfest eller after work med chans till napp på krogen efteråt, för att ta sig till moskén.

► LÄS MER: "Sluta ducka ansvaret för EU-migranterna"

Om ni älskar Sverige är det konstigt att ni inte tagit till er av filmklassikerna Utvandrarna och Nybyggarna av Jan Troell, baserade på Vilhelm Mobergs böcker. Är du från Sverige (framför allt de södra delarna) är sannolikheten stor att du har släkt som i dag är "proud to be Americans". Detta för att dina förfäder en gång valde att fly moderlandets misär i hopp om ett drägligare liv.

Cecilia Söderberg

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro