ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vi tar allt senare semester

Katarina Matsson · 9 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Polisen John ser fram emot semester. Precis som allt fler svenskar tar han sin semester sent. Det finns flera fördelar med att vänta med att vara ledig. – Vattnet är varmare då, säger han. 

Polisen John ser fram emot semester. Precis som allt fler svenskar tar han sin semester sent. Det finns flera fördelar med att vänta med att vara ledig. – Vattnet är varmare då, säger han.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

LEDIGT. Svenskarna tar semester allt senare. Förra året var 45 000 fler svenskar lediga i augusti än 2005, visar en studie från LO. Och trenden växer, enligt Johanna Danielsson på framtidsanalysföretaget Kairos Future.– Det är en naturlig följd av den ökade globaliseringen. Vi anpassar oss till övriga världen och i de flesta andra länder har man senare semester, säger hon.

Företag som arbetar internationellt måste hålla öppet i juli, och då skjuts semestern upp. Men det svenska samhället fortsätter att fokusera på industrisemestern – vilket ställer till problem när allt fler turister kommer hit.– Ute i landet kan det vara svårt att hitta evenemang, öppna museer och kaféer i slutet av augusti, säger Johanna Danielsson.

Samhället måste anpassa sig på flera sätt.– Många dagis har stängt i juli och de kommer att behöva bli mer flexibla, säger Johanna Danielsson.

I bland annat Skärholmen i Stockholm har man redan anpassat sig. I år startar skolan en vecka senare än vanligt, den 27 augusti.– De sista åren har sommaren flyttat längre åt hösten. Många föräldrar har valt att ta semester senare, när det är varmare i vattnet och finare i skärgården, säger Ewa Sarén, verksamhetsansvarig för förskolan och tidigare skolan i Skärholmen.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro