ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Vi väntar tills de är medvetslösa"

Metro · 8 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
De hungerstrejkare som hunnit bli medvetslösa togs till sjukhus. 

De hungerstrejkare som hunnit bli medvetslösa togs till sjukhus.  Foto: Jenny Andersson


Utvisningshotade drack inte på fyra dygn

klar

Artikellänk är kopierad

PROTEST. Fyra dygn i sommarvärmen utan mat eller vatten tog knäcken på de tio afghaner som strejkat på Sergels torg sedan i lördags.

– Vi dör hellre här än blir tillbakaskickade och mördade i Afghanistan, säger Nasi Ahmad Juya, 30, som fått avslag på nytt uppehållstillstånd efter tre år i Sverige.

I går morse fördes den första till sjukhuset, medvetslös, efter att i vaket tillstånd vägrat vård.

– Vi kan inte gå emot någons vilja. Det enda vi kan göra är att vänta tills de blivit medvetslösa, först då kan vi föra dem till sjukhuset, säger Bernt Olofsson, ambulanssjukvårdare.

Strax efter klockan 19 hade ytterligare sex förts bort med ambulans medan de övriga fick dropp på plats. Anledningen till protesten är att de hungerstrejkande fått avslag på sina uppehållstillståndsansökningar till Migrationsverket.

– De kände att detta var den enda utvägen, den 9 augusti måste de lämna landet, säger viceordförande i Afghanska föreningen Nasim Sahar.

– Detta är en mänsklig katastrof. Det är katastrofalt att man får bygga upp ett liv med arbete i Sverige och sedan bli utkastad. De gjorde detta på eget initiativ eftersom de tycker att Migrationsverkets agerande inte är bättre än talibanernas i vårt hemland, säger Dashti Saduddin, läkare och avvisad afghan.

"Hungerstrejk inget asylskäl"

AVSLAG. Migrationsminister Tobias Billström var på resande fot och gick inte att nå för en kommentar, men hans politiskt sakkunniga Johanna Sjö beklagar det inträffade. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro