ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Viasat först med 3D-tv

Jonas Ryberg · 17 Dec 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Viasat blir först med direktsänd tv i 3D. Först ut är fotbollsmatchen mellan Arsenal och Chelsea den 27:e. - Det är viktigt att vara först i vår lilla ankdamm. Och Viasat är först som operatör att lansera 3D, säger Hans Skarplöth vd på Viasat Sverige. På torsdagen lanserade han Sveriges första kanal för 3D-tv tillsammans med Samsung. Till en början kommer kanalen bara att kunna ses av Viasatkunder med parabol och on demand-box och utbudet kommer att vara begränsat.

Kanalen startar sina provsändningar på fredag och måndagen den 27:e är första riktiga sändningen med Premier League-matchen mellan Arsenal och Chelsea. Fortfarande är det dock svårt att hitta material som filmats i 3D.– Vi har verkligen dammsugit marknaden på det som finns, säger Hans Skarplöth. Och hittills är det fotboll som gäller. Men också att spela in fotboll kräver en hel del omställningar i produktionen. Bland annat är arenorna byggda med kameraplatser i vinklar som fungerar bra i vanlig 2D-tv.– För att 3D-kännslan ska bli bra behöver kameran komma längre ner och närmare spelarna, säger Hans Skarplöth. Vid sidan av den direktsända sportkanalen kommer Viasat också att ha 3D-film för strömning i sin On demand-butik. Från start finns tre filmer med ”Det regnar köttbullar” som den största publikfriaren. Att se de strömmande filmerna kostar pengar medan fotbollen ingår i abonnemang. – Sporten kommer alla att få utan kostnad. Vårt fokus är på att vara först. Förutom kameraplacering så sätter själva 3D-sändningen också överföringstekniken på prov. En 3D-ström kräver 14 mbit per sekund för att överföras.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro