ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vibrerande GPS ska hjälpa synskadade

Mia Odeh · 1 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Genom att utnyttja gester och sinnen som hörsel och känsel ska mobila tjänster och produkter bli tillgängliga för en större målgrupp, och i synnerhet för äldre och synskadade.

Det ska projektet Haptimap ta sig an i en gemensam satsning mellan Lunds universitet, kommunens Lantmäteriavdelning och flera internationella partners bland annat Navteq och Siemens.  Idén är att vanliga mobila tjänster ska ha en tillgänglighet för alla, även om man har nedsatta funktioner, som synskador. Till exempel ska en GPS kunna användas när man cyklar och behöver hålla ögonen på vägen.– Då kanske GPS:en skulle kunna vibrera lite när det är dags att svänga. Vi ska inte göra särlösningar, vi vill helt enkelt förbättra existerande allmänna produkter så att fler funktioner kan komma in i användningen redan från utvecklingsstadiet, ungefär som Nintendo Wii har gjort, säger Charlotte Magnusson, projektledare och koordinator vid Certec på Lunds Tekniska högskola.Haptimap har beviljats 63 miljoner kronor under fyra år av EU för att kunna fortsätta utveckla verktyg och riktlinjer för användningen av mobila tjänster och produkter. Teamet har valt att fokusera på geografisk information till mobila navigeringsprodukter och karttjänster utifrån existerande kartdatabaser.– Den här typen av information är svår att hantera för dem som inte ser så bra. Vi förväntar oss att våra resultat ska vara användbara också i mobiltelefoner och datorer i allmänhet, berättar Charlotte Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro