ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Victoria, 31: Det måste bli en förändring i Kongo

Malin Hansson · 2 Jan 2016
Uppdaterad 2 Jan 2016
Victoria Edströms (till höger) tillsammans med systern Carolina och doktor Denis Mukwege på sjukhuset där våldtagna får vård. 

Victoria Edströms (till höger) tillsammans med systern Carolina och doktor Denis Mukwege på sjukhuset där våldtagna får vård.  Foto: Privat


Victoria Edström, 31, åkte till republiken Kongo för att fira jul med sin syster. Det hon möttes av kommer att följa med henne för alltid. I ett facebookinlägg som fått stor spridning berättar hon om resan. Det börjar med en våldtäkt.

klar

Artikellänk är kopierad

”Våldtagen. Det som inte får hända har hänt. Jag vill berätta för alla er som känner mig, för jag är inte längre samma person.”

Så börjar ett Facebookinlägg från 31-åriga Victoria Edström från Uppsala, som på lördagsförmiddagen hade över 40 000 delningar.

Men det är inte Victoria som blivit våldtagen, utan miljontals andra flickor och kvinnor i krigshörjade Kongo, som hon precis kommit hem från.

– Jag tänkte att om jag skriver som att det är jag som varit med om det här får mina vänner ont i magen och läser vidare. Då flyttar känslan från mig till de som drabbats och man får en inblick i deras liv, säger Victoria till Metro.

Victorias syster Volonärarbetar på Panzisjukhuset i östra delen av republiken Kongo, där kvinnor och flickor som blivit utsatta för våldtäkter av olika väpnade grupper som ett led i krigföringen får vård. När Victoria var där på besök fick hon träffa sjukhusets grundare, doktor Denis Mukwege. Det var han som fick Victoria att skriva.

– Jag har känt till ett tag att det här händer men känt sådan hopplöshet. Men när jag pratade med honom frågade jag - vad kan jag göra? Han sa att ju fler som får reda på det desto närmare kommer vi en lösning. Därför skrev jag inlägget, säger hon och fortsätter:

– Han gav mig något slags hopp i det hemska. Jag tror inte man orkar öppna upp för mörkret om man inte känner poäng i att ta in det, säger hon.

Och det var mycket att ta in. Victoria pratade inte med kvinnorna på sjukhuset. Hon ville inte störa i den extrema situation de befann sig i, där många väntar på operation för stora skador de fått när de våldtagits, ofta med knivar, gevärspipor och andra redskap. Men hon hälsade på dem. Bland annat den våldtagna 3-åriga flickan och den gravida 12-åring som hon nämner i sitt inlägg.

– Men trots att de varit med om så mycket hemskt hördes skratt. Det mörkaste har hänt ändå finns glädje och hopp, det är viktigt att komma ihåg, säger hon.

Victoria kom hem från republiken Kongo dagen innan nyårsafton. På nyårsafton skrev hon inlägget som berört tiotusentals. Att texten fått sådan spridning är Victoria glad över, eftersom hon vill att fler ska få upp ögonen för vad som händer med kvinnor i krig.

– Jag är bara en pyttliten bit. Jag hade ingen aning om att det skulle bli så stort. Folk har hört av sig och vill att jag ska översätta till engelska folk berättar att de ger pengar för att stödja till förändring. Det måste bli en förändring.

Här är inlägget som sprids på Facebook.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro