ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Video är framtiden för jobbintervjuer

Tomas Lundin · 17 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Den 25 kvadratmeter stora studion på Clarion Hotel i Stockholm har inretts för en halv miljon kronor. Therese Callenberg, Katrina Nilsson och Erika Gauffin är med på länk från en identisk studio i Göteborg.

Den 25 kvadratmeter stora studion på Clarion Hotel i Stockholm har inretts för en halv miljon kronor. Therese Callenberg, Katrina Nilsson och Erika Gauffin är med på länk från en identisk studio i Göteborg. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler företag använder sig av video för att få ett första intryck av jobbsökare. Så slipper du göra bort dig under videointervjun.

Trenden kommer från USA där det är långt mellan landets hörn. Online-klädaffären Zappos är ett företag som har börjat använda sig av videosamtalstjänsten Skype i sina intervjuer.– Vi lade en förmögenhet på att flyga in kandidater för intervjuer och såg oss om efter sätt att spara pengar, säger företagets rekryteringsansvarige Christa Foley till MSNBC.

Det svenska företaget 90 sekunder har skapat en gratistjänst för intervjuer och ansökningar via vanlig webbkamera och menar att intresset är stort. – Det här är helt klart framtiden och många rekryteringsföretag har redan eller kommer att börja jobba med video, säger Martin Mellin, som grundat 90 sekunder tillsammans med Tobias Andersson.

Däremot tror han inte att videotjänster kommer att ersätta den första träffen med en kandidat. Det är snarare ett sätt att välja ut dem man ska träffa.– Den som ska anställa behöver inte välja vem som ska komma på intervju utifrån tråkiga dokument, utan får en mini-intervju med varje person direkt i datorn.

Men alla tror inte på hemmavideon. I ett hotellrum i Stockholm har företaget Skiptrip en arkitektinredd studio för videomöten i HD. Tanken är att komma så nära ett personligt möte det går utan flygbiljett. Material och färger har valts ut speciellt för att lugna en nervös jobbsökare.– Du har ofta bara en chans att göra ett intryck och då vill du inte ha några vissna krukväxter i bakgrunden, säger Skiptrips vd Urban Stärner.

5 tips för din videointervju

Ögonkontakt. Titta rakt in i kameran, inte på skärmen. Då får du ögonkontakt.

Tänk på rösten. Variera tonläge och tala tydligt – det gör det enklare och roligare att lyssna.

Ha koll på händerna. Undvik att peta i ansiktet eller klicka med pennan.

Läs inte innantill. Det är bättre att du stakar dig lite.

Var dig själv. Det ska vara som att speeddejta – du ska väcka intresse, inte förlova dig på en gång.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro