ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Video: Här slår de våldsamma bilkaparna till på bensinmacken

Karl Enn Henricsson · 20 Dec 2017
Uppdaterad 21 Dec 2017
Tre beväpnade gärningsmän tvingade till sig en Lexus vid en bensinstation i Kista.

Tre beväpnade gärningsmän tvingade till sig en Lexus vid en bensinstation i Kista. Foto: Polisen


Tre beväpnade personer kapade till sig en Lexus på en bensinmack i Kista. Bilen kraschade under polisjakten och två män greps. Inom kort faller domen.

klar

Artikellänk är kopierad

– De har attackerat målsäganden både med hot och med våld. De har tvingat honom att lämna ifrån sig bilnycklarna, och sen har de tagit bilen och kört därifrån, säger åklagare Alexandra Bittner.

Gärningsmännen var beväpnade med kniv och ett pistolliknande föremål, och offret fick bland annat slag i huvudet, enligt åtalet. Överfallet fångades av mackens övervakningskameror. Men polisen var snabbt på plats.

– De här personerna har stått och maskerat sig på macken och har iakttagits av ett vittne innan rånet sker. Vittnet ringer polisen och när rånet väl sker kommer polisen till macken och ser bilen de tagit. Polisen börjar ett efterföljande direkt. Man hinner köra en kortare sträcka och så voltar den stulna bilen och två personer grips, säger Alexandra Bittner.

Polisen drog vapen och en 18-åring och en 26-åring greps. En maskerad person lyckades dock springa från platsen. De två gripna männen åtalades för grovt rån. Förutom bilen ska de ha fått med sig offrets plånbok och en guldkedja, enligt åtalet.

Under rättegången, där en annan åklagare drev fallet, justerades dock rubriceringen till rån av normalgraden.

– I det här fallet var det inte så omfattande skador på målsäganden och det var inte ens styrkt att det var en riktig pistol. Åklagaren påstår att det var ett pistolliknande föremål, säger advokat Ulrika Borg, som försvarar 26-åringen.

De två åtalade har hela tiden nekat till brott.

– Min klients uppfattning är att han blev intvingad i bilen i ett senare skede. Bilen tillgrips genom det som händer på macken, den stannar till kort och en person kliver ut och hotar honom och säger att han ska köra bilen vidare, vilket han gör. Några korta sekunder därefter kraschar bilen. Han har inte varit med då bilen tillgreps, säger Ulrika Borg.

Efter rättegången försattes de två männen på fri fot. Domen kommer inom kort.

Metro har sökt åklagaren som hade förhandlingen, och 18-åringens advokat.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro