ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vikingarnas magiska solsten finns på riktigt

Victoria Gillberg · 2 Nov 2011
Uppdaterad 2 Nov 2011
På vikingatiden visade den magiska solstenen vägen. Nu visar forskare att den magiska solstenen finns på riktigt.

På vikingatiden visade den magiska solstenen vägen. Nu visar forskare att den magiska solstenen finns på riktigt. Foto: Orbita Joe


Sagor från vikingatiden berättar om en magisk sten som visade sjöfararna vägen när solen försvann. Nu visar forskare att stenen finns på riktigt. Den magiska stenen är en vanlig kristall.

klar

Artikellänk är kopierad

Innan magnetiska kompasser fanns använde sig vikingar och andra sjöfarare av solur för att navigera. Men molningt väder och de långa nordiska nätterna gjorde ibland det mycket svårt. Då berättas det om ett magiskt vertyg som vikingarna lyfte upp mot himlen och som visade dem vägen.

Nu visar det sig att det magiska verktyg inte bara var en saga utan finns på riktigt. Men "det magiska verktyget" är inte så magiskt. Det visar sig att solstenen är en vanlig kristall; kalkspat.

Kalkspat kan visa solen även på molniga dagar tack vare kristallens dubbelbrytande effekt på ljuset. - Vikingarna kan ha kommit på det här. Helt enkelt genom att välja en transparent kristall och titta igenom den, säger forskaren Guy Ropars till Livescience.

För att använda kristallen lär vikingarna ha lyft upp den mot himlen och när ljuset når kristallen polariseras det och skapar två strålar. Dessa två strålar skapar sedan en referenspunkt som visade var solen fanns även när den inte syntes.

Tidigare har man aldrig funnit den här typen av kristall i något vikingafynd. Men nyligen fann man en sådan sten i det elisabethanska skeppsvraket från 1592. Forskare har bekräftat att det rör sig om kalkspat.

Den här typen av kristall tros ha hittats i Nordamerika redan innan Christoffer Columbus tid.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro