ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Viktiga stipendier riskerar försvinna

Jenny Sköld · 22 Dec 2014
Uppdaterad 22 Dec 2014
Mohammed Gofran Chowdhury från Bangladesh fick ett stipendium och studerar nu på KTH.

Mohammed Gofran Chowdhury från Bangladesh fick ett stipendium och studerar nu på KTH. Foto: Gustav Gräll


klar

Artikellänk är kopierad

Antalet utländska studenter som söker sig till svenska universitet ökade med 25 procent förra läsåret. Men nu försämras möjligheterna till stipendier och utvecklingen riskerar att vändas nedåt.

Efter att studieavgifter för utländska studenter infördes 2011 förlorade sven­ska universitet och högskolor 80 procent av studen­terna från länder utanför EU/EES och Schweiz. Men den senaste statistiken från Universitetskanslerämbetet och Statistiska Centralbyrån visar att utvecklingen vänt. – Lärosätena har gjort sin läxa och börjat att aktivt arbeta med rekrytering. Bäst har Chalmers, KTH, Lunds universitet och högskolan i Jönköping lyckats, säger Mikaela Almerud, ansvarig för högskolefrågor vid Svenskt Näringsliv. Men med Svenska Institutets besked i förra veckan om att stipendier för studenter från utvecklingsländer dras in nästa år, kommer många resurssvaga talanger att tvingas välja bort Sverige. KTH-studenten Mohammad Gofran Chowdhury är en av nästan 80 studenter från Bangladesh som fått stipendiet. – KTH har ett gott rykte bland ingenjörsstudenter i Bangladesh och många söker sig hit.  Så det här beskedet är väldigt olyckligt för sådana som oss, även om jag inte drabbas personligen. Han tror att utbytet mellan länderna kan skapa bättre förutsättningar för att lösa klimatfrågan. – Min utbildning kan skapa relationer mellan det svenska och Bangladeshiska samhället. Jag tror att energifrågan måste lösas genom att skapa sådana relationer mellan flera olika länder. Det är ett globalt problem.

Internationella trender i studievärlden

Viktigt med stipendier Tillgång till stipendier är en viktigt för att locka utländska studenter. Internationella rankningar och tillgång till unika­ program är andra framgångsfaktorer, enligt Boston­ Consulting Group.

Trendigt med Asien Storbritannien, Danmark och Polen är populärast när svenska studenter reser utomlands för att plugga, enligt UKÄ:s rapport. Men Nordamerika och Asien har ökat i popu- laritet de senaste åren.

Fler kvinnor utomlands Läsåret 2013/14 var 59 procent av de svenska studenterna som pluggade utomlands kvinnor och 41 procent var män. Bland de inresande studenterna var 52 procent kvinnor och 48 procent män, enligt UKÄ.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro