ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Viktigaste frågorna i EU-valet enligt väljarna

Sophie Tanha · 9 Apr 2019
Uppdaterad 9 Apr 2019
EU valet äger rum 26 maj.

EU valet äger rum 26 maj. Foto: TT


Klimat, miljö och energi hamnar i topp på listan över svenska väljares viktigaste frågor inför EU-valet. Men samtidigt uppger nästan 6 av 10 att de har för lite kunskap för att rösta.

klar

Artikellänk är kopierad

När väljarna får peka ut de viktigaste frågorna inför valet till Europaparlamentet kommer miljö och klimatfrågor i topp för var femte väljare. Det näst vanligaste svaret på Novus-undersökningen, på uppdrag av SVT och SR, var brottsbekämpning och antiterror. På tredje plats kommer invandring och migration.

– Klimatfrågan anser väljarna är en global fråga, med eller utan bränderna i somras, så är det något som man känner måste lösas framför allt på ett internationellt plan, och då blir det EU som blir den närmaste instansen för det, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till Sveriges radio.

Många har dålig koll

Samtidigt tycker 59% av svenska väljare att de inte har tillräcklig information från partierna för att rösta.

– Det är ganska uppseendeväckande, med drygt en månad kvar till valet, att det är så pass många som överhuvudtaget inte har en information. Å andra sidan är det inte så förvånande, för valrörelsen har ju inte kommit igång. De svenska partierna har ju tappat momentum på grund av den långa regeringsbildningsprocessen, säger Torbjörn Sjöström till SR.

Undersökningen har gått till genom att låta 1500 röstberättigade svara på vilka frågor de tycker är viktigast inför valet mellan 4 och 7 april.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro