ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Viktigt att hålla kvar lusten i lång relation

Katarina Matsson · 15 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
– Vad händer med barnen av 60-talets sexuella revolution, som har tillåtelse att göra vad de vill men som inte känner för det, i alla fall inte hemma? frågade sig Esther Perel, parterapeut. 

– Vad händer med barnen av 60-talets sexuella revolution, som har tillåtelse att göra vad de vill men som inte känner för det, i alla fall inte hemma? frågade sig Esther Perel, parterapeut.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Att hålla lusten vid liv i ett långt förhållande handlar inte om sexleksaker eller nya ställningar, enligt kända parterapeuten Esther Perel. Det handlar om att hitta tillbaka till spänningen och se sin välkända partner med nya ögon.

Längtan efter trygghet och närhet, men också efter äventyr och nya upplevelser – i det ser Esther Perel förklaringen till att så många par som varit tillsammans länge inte längre tänder på varandra. – Det som får kärleken att frodas är inte nödvändigtvis det som ger åtrån bränsle. Om kärleken söker närhet, trygghet och förutsägbarhet lever åtrån på det okända, det oförutsägbara. Vi vill få ihop två olika mänskliga behov i en relation, säger hon.

Åtrå behöver utrymme, olikheter, separation. Ge både dig själv och din partner tillåtelse att ha ert liv och era intressen vid sidan av förhållandet. – I de 16 länder jag har varit i i år har jag ställt frågan ”När kände du senast åtrå för din partner?” Jag får samma svar överallt: ”När han leker med barnen, när han spelar piano, när hon dansar, när hon skrattar”. Det är aldrig när vi ser varandra intensivt i ögonen utan när vi ser vår partner på bekvämt avstånd. Jag ser den här personen som är så familjär och för ett ögonblick blir partnern åter mystisk och främmande, säger hon.

Att hitta tillbaka till åtrån handlar om erotik.– Det kan vara en blick, en beröring, humor, nyfikenhet. Och det är det som upprätthåller det sexuella intresset. Först måste du ha ett intresse för personen, säger Esther Perel. 

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro