ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Viktor tog köksvägen till drömjobbet

Daniel Cederlund · 20 Apr 2017
Uppdaterad 5 Maj 2017
Viktor Arabzadeh gick från nybörjare i köket till Guide Michelin-kock på två år tack vare en komvuxutbildning.

Viktor Arabzadeh gick från nybörjare i köket till Guide Michelin-kock på två år tack vare en komvuxutbildning. Foto: Julia Sjöberg


För ett par år sedan satt han och funderade på vad han ville göra av sitt liv. Nu är han en prisbelönt kock på en av Göteborgs bästa restauranger. 2016 utsågs Viktor Arabzadeh till Årets Ekokock, och allt började med en komvuxutbildning.

klar

Artikellänk är kopierad

Att hitta sin egen väg kan vara klurigt, men när du väl hittar den kan det gå fort. Viktor Arabzadeh kom fram till att matlagningen var vad han ville satsa på, kom in på en komvuxutbildning till kock via Göteborgs Stad, och som han själv säger: resten är historia.

– Genom hela utbildningen gav jag allt, lyssnade och ville lära mig. Och jag tror att om det finns en vilja att leverera så kommer det att gå bra. Jag gick alltid in med inställningen att aldrig göra fel, vilket man så klart gör, men hungern att vilja lyckas i varje moment tror jag är nyckeln till att bli en bra kock, säger han.

Teori och praktik går hand i hand

Kombinationen mellan teori och praktik lyfter han som den stora fördelen med att gå en yrkesutbildning.

– Utan det ena funkar inte det andra. Teorin var viktigare än jag trodde och det märktes verkligen när jag kom ut på mina praktikplatser eftersom det är där du lär dig att använda alla teoretiska kunskaper. Dessutom får du möjlighet att visa upp dig på restaurangerna du jobbar på under utbildningen, säger Viktor Arabzadeh, som bland annat praktiserade på Upper House i Göteborg där han jobbar i dag.

Och med målsättningen att alltid gå all in i varje text, prov och praktik lade han en bra grund för livet efter plugget. Under utbildningen fick Viktor Arabzadeh och de andra eleverna chansen att gå på Årets Kock-tävlingarna för att se och lära – och han föll pladask.

– Jag bestämde direkt att jag skulle tävla när jag var klar med skolan. Jag är en tävlingsmänniska in i märgen och beslutade mig för att delta i en – och att vinna, säger han.

Blev vinnare i matlagning

Sagt och gjort. 2016 ställde han upp i Årets Ekokock och vann hela klabbet med en egenkomponerad morotsrätt lagad på råvaror han själv hade odlat.

– Mycket av mitt matlagningsintresse kommer från mina föräldrar och min mamma som odlade mycket egna grönsaker. Så det kändes ganska självklart att göra på samma sätt här, och det gick ju bra, säger Viktor Arabzadeh.

Vilka är dina bästa tips till andra som vill bli kock?

– Att alltid vara fokuserad. Om du gillar matlagning och vill utvecklas så är det här jobbet för dig. Lägg ner tiden som krävs, lyssna och ta in all information du får. Då kommer du ha roligt både på utbildningen och under din karriär som kock.

pil
Fakta: 5 frågor om att bli kock

Hur ser arbetsmarknaden ut?Det finns en stor efterfrågan på kockar och det är lätt att få jobb om du har en yrkesutbildning.

Vad tjänar man?24 200 kronor är den genomsnittliga månadslönen enligt SCB (2015).

Vilken utbildning behövs?På komvux kan du läsa en yrkesutbildning till kock. Man kan läsa med inriktning restaurang eller storkök. Du kan också läsa vidare på högskola eller yrkeshögskola.

Hur långa är utbildningarna?De flesta av yrkesutbildningarna på komvux är mellan ett och ett och ett halvt år långa.

Hur brukar det gå för eleverna efter utbildningen?De som vill jobba och som söker jobb i branschen brukar få jobb. Påwww.goteborg.se/yrkesutbildningkan du läsa vilka utbildningar som startar i år.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Cederlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro