ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vilda djur minskar kraftigt – här är fem arter som riskerar utrotas

Filip Joelsson · 30 Okt 2018
Uppdaterad 30 Okt 2018
Cozumeltvättbjörnen, Sumatranoshörningen och Bergsgorillan finns alla tre med på IUCN:s lista över djur som riskerar att dö ut.

Cozumeltvättbjörnen, Sumatranoshörningen och Bergsgorillan finns alla tre med på IUCN:s lista över djur som riskerar att dö ut. Foto: Scott Camazine/WikimediaCommons/IBL/Pixabay


En ny rapport från Världsnaturfonden, WWF, visar att läget är kritiskt för många av planetens vilda ryggradsdjur. Det totala beståndet har minskat med 60 procent sedan 1970, enligt rapporten. Här är fem djur som är nära att utrotas helt.

klar

Artikellänk är kopierad

WWF:s rapport ”Living Planet 2018” visar dystra siffror gällande djurlivet på vår planet. Enligt rapporten minskade beståndet av däggdjur på land och i haven med 60 procent mellan 1970 och 2014. Om inget drastiskt görs riskerar siffran att ha ökat till 70 procent år 2020, enligt rapporten.

”De största hoten är förlust av livsmiljöer och överexploatering. Jakt, överfiske och skogsavverkning hotar tre av fyra rödlistade arter”, skriver WWF i rapporten.

Värst drabbade är världens tropiska områden i allmänhet, och Syd- och Mellanamerika i synnerhet. Där har beståndet av de vilda ryggradsdjuren minskat med 89 procent sedan 70-talet.

Här är fem djur från IUCN:s (internationella naturvårdsunionen) röda lista över djur vars bestånd klassas som kritiskt, och som riskerar att försvinna från vår planet inom kort.

Malajisk myrkott. Foto: IBL.
Malajisk myrkott. Foto: IBL.

Malajisk myrkott

Den fjällbeklädda Malajiska myrkotten förekommer i flera länder i Sydostasien, där den lever stora delar av sitt liv i träden. Arten har länge varit hårt drabbad av jakt, bland annat då fjället anses bota hudsjukdomar enligt traditionell kinesisk medicin. Sedan år 2000 förbjuder CITES (Washintonkonventionen) all handel med arten, i ett försök att komma till bukt med problemen.

Addaxantilop. Foto: Pixabay.
Addaxantilop. Foto: Pixabay.

Addaxantilop

Arten, som tidigare hade ett stort utbredningsområde som täckte stora delar av Sahara, finns i dag endast i mindre regioner i Niger och Mauretanien. Enligt IUCN finns endast mellan 30 och 90 individer kvar i det vilda. Jakt, inbördeskrig och oljeindustrin har haft kraftig påverkan på Addaxantilopens bestånd genom åren. I dag pågår projekt för att bredda beståndet i andra delar av världen, och ett par tusen individer finns i djurparker världen över, för att sedan återföras i det vilda. Bland annat på Kolmårdens djurpark i Sverige.

Ung Bergsgorilla. Foto: Pixabay.
Ung Bergsgorilla. Foto: Pixabay.

Bergsgorillan

En av människans absolut närmsta släktingar, bergsgorillan, klassas som kritiskt utrotningshotad av IUCN. I dag lever den endast i mindre skogspartier i Kongo-Kinshasa, Rwanda och i Uganda. Färre än 1000 individer beräknas finnas kvar, och varje år förloras ett antal bergsgorillor till följd av illegal tjuvjakt. Sedan 20 år samarbetar WWF med IGCP (Internationella bergsgorillaprojektet), vilket stabiliserat beståndet något.

Sumatranoshörning. Foto: IBL.
Sumatranoshörning. Foto: IBL.

Sumatranoshörningen

Den nattaktiva och håriga Sumatranoshörningen finns i dag endast på den Indonesiska ön Sumatra och i delstaten Malacka i Malaysia. 2016 hittades en individ på ön Borneo, vilket ingett ett visst hopp för den utrotningshotade noshörningen. Omkring 250 individer beräknas finnas kvar. Tidigare fanns Sumatranoshörningen i stora delar av Asien, men beståndet har minskat kraftigt som en följd av mänsklig exploatering och tjuvjakt.

Cozumeltvättbjörn. Foto: Scott Camazine/WikimediaCommons
Cozumeltvättbjörn. Foto: Scott Camazine/WikimediaCommons

Cozumeltvättbjörn

Den krabbslukande (ungefär 50 procent av kosten består av krabbor) Cozumeltvättbjörnen lever endast på den mexikanska ön Cozumel utanför Yucatánhalvön. Arten har genom åren härjats av skabb- och rabiesepedemier, vilket drabbat beståndet hårt. Människans skövling av mangroveskogar har också spelat in. I dag finns färre en 200 individer kvar, enligt IUCN.

pil
Living planet report 2018

Living Planet Index har granskat 16 704 populationer av ryggradsdjur som representerar 4 005 arter. Här ingår däggdjur, fåglar, fiskar, groddjur och kräldjur. I hela världen finns över 60 000 arter av ryggradsdjur.

Undersökningen visar att beståndet minskat med 60 procent sedan 2014.

Alla värst drabbat är Syd- och Mellanamerika där nedgången är 89 procent jämfört med 1970.

Källa: Källa: WWF, Living planet report 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro