ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vilda landskap på Lanzarote

Johan Öberg · 9 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Klicka för större bild

Klicka för större bild


klar

Artikellänk är kopierad

Lilla Lanzarote är den mest udda av de åtta Kanarieöarna. Här dominerar det vilda, dramatiska vulkanlandskapet.

På den glesbefolkade ön, som bara är lite större än halva Öland, finns uppemot 300 vulkankoner och allra mest dramatiskt är landskapet i nationalparken Timanfaya i väster, där de senaste riktigt stora vulkan-utbrotten skedde. Det var ett tag sedan, mellan åren 1730 och 1736, men än i dag växer bara de stryktåligaste plantorna på lavafälten. Och en liten bit ner under markytan är det fortfarande hett. Vi ser hur buskar antänds på några sekunder när de släpps ner i en meterdjup grop och hur en hink vatten som hälls ner i ett rör rakt ner i marken på bara ett ögonblick förvandlas till en sprutande gejser. Här gör sig underjordens krafter tydligt påminda.Inte så konstigt att man på 1700-talet byggde en kyrka i den lilla byn Mancha Blanca, som sedan dess varit öns viktigaste pilgrimsmål. Den framvällande lavan hade redan tagit flera andra byar då Mancha Blancas invånare vädjade till Lazarotes skyddshelgon Dolores om hjälp. Och se – lavaflödet stannade för gott strax utanför byn.Det karga landskapet som dominerar Lanzarote är fullt jämförbart med en öken. Och precis som i en öken finns här och var oaser av grönska som oväntat dyker upp efter kilometrar av lavafält, grå lavar och vassa kaktusar. Som i Haría i norr, där de ståtliga kanariepalmerna trivs.

Med bil eller taxi kan man ta sig genom stenöknen från badorten Playa Blanca till Punto del Papagayo längs ner i sydost. Här finns inga hotell, bara någon enkel servering. Ändå letar sig många badsugna hit, tack vare en handfull perfekta skyddade sandstränder Stränderna nära saltfältet Salinas de Janubio och i El Golfo är mer att se på än att bada från – vågor och underströmmar är riskfyllda här. Längre norrut rullar också vågorna in, men här är extremt långgrunt och vindförhållandena lockar hundratals kitesurfare till bohemiska Playa de Famara. Ingenstans på ön är solnedgången så tjusig som här med den klara vatten-spegeln, den allt rödare bergväggen i fonden och alla de framilande små färgglada skärmarna i luften.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro