ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vilda västern för elsäkerhet vid jul

Jenny Sköld · 11 Dec 2012
Uppdaterad 12 Dec 2012

De lyser upp så vackert i decembermörkret, i nästintill varenda fönster i Sverige. Men många av de adventsljus vi är så förtjusta i kan i en handvändning förvandlas till en dödsfälla.

klar

Artikellänk är kopierad

Resten av året är vi duktiga på elsäkerhet i Sverige. Men under advent råder det vilda västern bland ljusslingor, adventsljusstakar och stjärnor på marknaden. Har man otur kan juleljusen släcka liv i samma sekund som de tänds.

Om du har nyfikna småbarn hemma, som kanske gillar att skruva på saker och ting, bör du till exempel veta att den som stoppar ett finger på sockeln riskerar att dö av en elchock när 230 Volt går genom kroppen. Det gäller även vuxna som ska byta de ljus som slocknat. 

– När du skruvar i lampan kan ljusstaken bli strömförande innan ljuset har tänts ens. Det blir ännu värre om den som får stöten till exempel är barfota jämfört med tofflor som isolerar lite. Det värsta resultatet är döden, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.  

Nära hälften av alla juleljus de kontrollerade i år fick underkänt. De som inte var säkra stoppades från vidare försäljning. 

– Varför kan vi bara spekulera i, men det är många försäljare som normalt inte hanterar den här typen av produkter. Dessutom säljs det ljus i sådana jättemängder inför jul.

Men det finns så klart sätt att ta reda på om just din adventsljusstake är en dödsfälla. 

– För att ljusstaken ska vara säker ska gängorna vara i plast och inte metall, eftersom metallen är strömförande. Det enklaste är dock att kontrollera märkningen på förpackningen. Det ska finnas CE-märkning, produkttyp och information om hur många Volt den är avsedd för. Det ska också finnas information om produkten ska användas inomhus eller utomhus. 

Vad kan hända om man sätter en ljusslinga utomhus trots att den egentligen är tänkt för inomhusbruk?– Plasten runt lampan kan spricka,. Det innebär att du snart kan ha en kopparledning på 230 Volt helt utan skydd.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro