ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vilka är det som bråkar i KD? Här är senaste bråket

Anton Säll · 31 Mar 2017
Uppdaterad 31 Mar 2017
Ebba Busch Thor har fått ett internupprop på halsen.

Ebba Busch Thor har fått ett internupprop på halsen. Foto: Henrik Montgomery/TT


Hårda tag eller mjukare i kanterna? Vissa i Kristdemokraterna vill ändra på partiets integrationspolitik. Här är alla som är inblandade – och här är vad de tycker.

klar

Artikellänk är kopierad

Jaha, vilka är det som bråkar?

Kort sammanfattat är det två olika falanger i Kristdemokraterna som vill olika saker med partiets migrationspolitik. En del vill hålla fast vid KD:s hårda linje, medan en stor del av partiet tycker att man bör tagga ner en aning och exempelvis ta bort permanenta uppehållstillstånd.

Så det är i princip två lag här?

Ja, precis.

Vilka är med i lagen då?

I ena laget har vi:

– David Lega, kommunalråd i Göteborg, före detta paralympisk simmare och 16-faldig världsrekordhållare.— 80 vänner till David Lega som håller med.— Flera andra distrikt, bland annat Jönköpings

David Lega och hans 80 vänner skrev sitt förslag redan i januari, vilket Aftonbladetskrev om. David Legas gäng vill att migrations- och integrationspolitiken ska ”bygge på en kristen grundsyn”, vilket innebär att fler ska få stanna permanent i Sverige och att familjer ska kunna återförenas lättare. Här kan man läsa förslaget i sin helhet.

På andra laget har vi:— Partiledaren Ebba Busch Thor.— Majoriteten av partistyrelsen.— Och några andra distrikt.

Är det här alla inblandade?

I stort sett. Man kan lite grovt dela upp partiet i två falanger. Den falang som företräds av Ebba Busch Thor står enligt Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg för ”en kombination av kristna värden och marknadsliberalism.”.

Den andra falangen ligger inte lika långt ut till höger på den politiska skalan, och vurmar för mer traditionell socialpolitik, enligt statsvetaren Magnus Hagevi som pratade med DN.

Är det en stor grej?

Kanske inte just nu, men det kan bli en stor sak för partiet. Jönköpingsdistriktet är traditionellt väldigt starka i partiet, eftersom KD har rätt mycket väljare där. Den mest profilerade KD-mannen från Jönköping är Göran Hägglund, som länge rattade partiet i egenskap av partiledare.

Kommer det här innebära att KD börjar driva en mjukare linje?

Det återstår att se. Distriktet i Stockholms län är till exempel emot. Ungdomsförbundet har kommit med ett eget förslag. Partiet är alltså splittrat i frågan.

Var det allt?

Ja, i stort sett.

När har KD sin stämma?

I mitten av oktober.

Tack ska du ha.

Tack själv.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro