ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vilka får tycka till om teknikutvecklingen?

metro · 4 Feb 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Anna Caracolias – Mobilentreprenör

klar

Artikellänk är kopierad

Vem bestämmer egentligen åt vilket håll teknikutvecklingen rasar? Jag får ofta en känsla av att vi människor, likt glada hundvalpar springer på allt som kastas åt oss.

Visst hör man konstruktiva röster, men lika ofta även oro, gnäll och ett innerligt tyckande för tyckandets skull. (Kastar jag sten i glashus..?) Jag undrar om några yrkesroller är mer representerade än andra hos tyckarna?

Jag funderar ofta på frågor som har anknytning till det teknikparadigmskifte vi nu genomlever. Det är svårt att inte göra det med det yrke och utbildning jag har. En fråga rör alla unga människor.

När de är redo att gå ut i yrkeslivet, kommer det att vara bra att ha lämnat spår överallt på nätet, eller kommer de som INTE chattat/delat bilder/kommenterat/Facebookat ha en fördel hos framtida arbetsgivare? Kommer det att finnas en klick människor som är exklusiva, just för att de saknar digitala fotspår? Vad tror ni?

En annan fråga handlar om ärlighet. Jag har fått för mig att den transparens och den hastighet som information sprids med på nätet gör människor ärliga. Sen jag börjat dryfta den tanken så har flera personer kallat mig naiv, faktiskt rent av lite dum.

Kanske är det en nojjighet som är reserverad för småföretagare. Tänk den hantverkare som gör ett par, tre fuskjobb och sen hamnar i nån diskussionsgrupp på nätet. Kört! Som ett litet, oskyldigt barn vidhåller jag att ärlighet varar längst.

Jag har en vän som är filosof. En person som är van att ställa väldigt grundläggande frågor och förstås att analysera det mesta när han ombeds att göra så. Jag spenderade några dagar med honom förra veckan. Jag gillar hans sällskap och de samtal vi har.

Någon teknikguru är han inte, vilket gör våra samtal intressantare och bättre. Han ställer frågor och lyssnar. Han utmanar, vrider och vänder på mina ibland alltför enkla och tillrättalagda åsikter och svar. Allt grundat i sin kunskap  som filosof.

Jag hittar många nya svar. Ändrar vissa åsikter. Sänker garden för nya intryck och känner mig klokare. Packar väskan och åker hem till Stockholm med nya frågor.

Jag vill höra fler röster som konstruktivt diskuterar teknikutvecklingen. Lärare, doktorer, snickare, politiker, regissörer, pizzabagare, sjuksköterskor, informatörer, arkitekter, projektledare, affärsutvecklare... 

En ny och viktig fråga ligger sedan förra veckan högt på min ”frågelista”. Hur får vi ihop min vän filosofen, och alla hans filosofvänner, med alla dessa människor?+ BK Dalens tränare. Ni gör underverk!-  Gnällspikar

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro