ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Vilken bärkasse är mest miljövänlig?

Oskar Brusén · 29 Maj 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019

Plastpåsen, papperskassen eller tygpåsen? Vilken bärkasse är egentligen bäst för miljön? Faktum är att det inte bara är själva tillverkningen som vi konsumenter ska ha i åtanke när vi vill göra ett klimatsmart val i butiken, utan det är vad vi gör med påsen efter köpet som spelar den största rollen.

klar

Artikellänk är kopierad

Plastpåsen i mataffären

De vanligaste plastpåsar som vi hittar i våra matbutiker är tillverkade av sockerrör och återvunnen plast. Dessa är därför förhållandevis hållbara, så länge de inte hamnar ute i naturen – utan återanvänds eller återvinns.

Plastpåsen i klädbutiken

Den här sortens plastpåse, som vi ofta får i klädbutiker, är tillverkade av en tjockare typ av plast. Den måste därför återanvändas upp till tio gånger för att komma ner i den miljöpåverkan som plastpåsen tillverkad av sockerrör har.

Papperskassen i matbutiken

En papperskasse som är tillverkad i Sverige och av svensk skog är relativt hållbar och dess miljöpåverkan kan jämföras med plastpåsen tillverkad av sockerrör. Men papperskassar tillverkade utomlands är ofta betydligt sämre för miljön än den svenskproducerade.

Tygpåsen i bomull

Tillverkningen av en tygpåse i bomull är oerhört resurskrävande, framförallt under själva odlingen av bomullen. Den måste därför användas flera 1000 gånger för att komma ner till den miljöpåverkan som en plastpåse tillverkad av sockerrör har.

Ikea-kassen (polypropen)

Kassar som tillverkas i polypropenplast är en slitstark kasse som ofta kan återanvändas, exempel på en sådan är Ikea-kassen. Resurserna som krävs vid tillverkningen är betydligt mindre än vid tillverkningen av tygpåsen i bomull, men en kasse i polypropen måste ändå användas uppemot 50 gånger för att komma ner till samma miljöpåverkan som sockerrörs-påsen eller den svenska papperskassen har.

Kassen i återvunnen polyester

En kasse av återvunnen polyester tillverkas bland annat av återvunna PET-flaskor och ses som en av de mest miljövänliga bärkassarna. Den måste användas upp till 40 gånger för att komma ner till den nivå av miljöpåverkan som plastkassen av sockerrör har. Men, den tar vara på återvunna material och är väldigt smidig att ta vika ihop och ta med sig, vilket gör den till ett bra alternativ för den som vill tänka klimatsmart och återanvända sina bärkassar.

Källa: Konsumentföreningen Stockholm

klar

Artikellänk är kopierad

Oskar Brusén
Oskar Brusén
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro