ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vill att rädda politiker ska möta arga demonstranter

Peter Lindholm · 10 Jun 2013
Uppdaterad 1 Jul 2013

Politikerna måste våga stå för sina beslut och möta kritikerna öga mot öga. Det anser miljöpartisten Mats Berglund som vill skapa ett Demokratins torg” framför stadshuset.

klar

Artikellänk är kopierad

Det demonstreras i stort sett varannan måndag, när kommunfullmäktige sammanträder, utanför Stockholms stadshus.

– Många blir besvikna. De hoppas kunna föra någon slags dialog eller få en kommentar, men det får de inte. För politikerna vågar sig inte ut, säger Mats Berglund (MP).

Han har därför föreslagit att man ska göra om Ragnar Östbergs plan, där stadshusets entré ligger, till ”Demokratins torg” med väderskydd, estrad eller scen.

– Stadshuset är väldigt slutet, byggt som en borg eller ett kloster. Det finns liksom ingenstans att stå och visa upp sig för politikerna. Därför tycker jag att man borde iordningsställa så att det blir en trygg och säker plats för demonstranter – och för att politiker ska våga sig ut.

Är politikerna rädda för det idag?

– Ja, det tror jag. Det är en läskig situation om man har tagit ett obehagligt beslut, det måste man göra hela tiden som styrande politiker. Det här är en möjlighet för dem att också träffa dem som missgynnas av ett beslut och förklara varför.

Hittills har Trafik- och renhållningsnämnden och Fastighetskontoret gjort tummen ned för förslaget, medan Kulturförvaltningen gett sitt stöd.

– Demokrati handlar väldigt mycket om dialog och möten. Det är en viktig motion för att stärka demokratin. Vi måste stärka demokratin hela tiden, på alla områden. Det här är en pusselbit i det arbetet, säger Mats Berglund.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro